Ana Sayfa
Duyurular
Çocuk İstismarında İlk Görüşme Teknikleri

ÇOCUK İSTİSMARINDA İLK GÖRÜŞME TEKNİKLERİ

Sakarya Üniversitesi’nden Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Yrd. Doç. Dr. Serhat NasıroÄŸlu; cinsel istismara uÄŸrayan çocuk maÄŸdur ile yapılan ilk görüÅŸmenin çok önemli olduÄŸunu vurgulayarak, “EÄŸer ilk görüÅŸme düzgün yapılmazsa karşı taraf ceza almıyor ve dava bitiyor, ya da davalar çok uzuyor” dedi. Kocasinan Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi ve Erciyes Üniversitesi (ERÜ) PDR Kulübü tarafından ‘Çocuk Ä°stismarında Ä°lk GörüÅŸme Teknikleri’ konulu konferans verildi.

ERÜ Sabancı Kültür Sitesi’nde düzenlenen konferansın açılış konuÅŸmasını yapan Kocasinan Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi Müdürü Mahmut Işıkgöz, son dönemlerde bu tür konulara sosyal medya ve basında sık sık rastlanıldığını ifade ederek, “Özellikle son dönemde sosyal medya ve basına yansımasından dolayı bu tür konularda biraz daha özen gösterilmesi konusunda hassasiyet ortaya çıkmış bulunmakta. Tabi ki bizler psikolojik danışmanlar olarak çalışmalarımızla ilgili hiçbir problemi, sıkıntıyı politize etmeden profesyonellik süreci içerisinde çözüm bulma amacıyla görevimizi yerine getirmekle mükellefiz. Bugün Sakarya Üniversitesi’nden gelen hocamız özellikle istismara uÄŸramış çocuklarla yapılan ilk görüÅŸmede görüÅŸme teknikleri üzerinde bilgilerini sizinle paylaÅŸacak” ifadelerini kullandı.

“CÄ°NSEL Ä°STÄ°SMAR HAYATIMIZIN BÄ°R PARÇASI”

Konferansa konuÅŸmacı olarak katılan Sakarya Üniversitesi’nden Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Yrd. Doç. Dr. Serhat NasıroÄŸlu; çocuk istismarının hayatın bir parçası olduÄŸunu söyleyerek, “Cinsel istismar hayatımızın bir parçası. Benim için rutin bir ÅŸey, her gün çocuklarla karşı karşıyayım. Onun dışında toplumun genel bir sorunu. Ben cinsel istismar deneyimimi ÅŸöyle ifade edeyim size; Adana’da baÅŸladım 2007-2011 yılları arasında. Bana haftada 40 cinsel istismar vakası geliyordu. Bunlarla camlı odalarda görüÅŸme yapıyorduk, kameraya alıp mahkemeye gönderiyorduk. Haftada 40 çarpı 4 yıl gibi düÅŸünün. Eskiden bir ruh saÄŸlığı sorusu vardı, ‘Cinsel istismara uÄŸrayan kiÅŸinin ruh saÄŸlığı bozulup bozulmadığı’ sorusu soruluyordu. Åžimdi deÄŸiÅŸtirdiler. 3 yıl boyunca yaptığım tüm görüÅŸmeleri ben kayda aldım ve yargıya bu ÅŸekilde gitti” diye konuÅŸtu.

“Ä°LK GÖRÜÅžME DÜZGÜN YAPILMAZSA KARÅžI TARAF CEZA ALMIYOR VE DAVA BÄ°TÄ°YOR”

Cinsel istismara uÄŸramış bir çocuk ile yapılan ilk görüÅŸmenin çok önemli olduÄŸunun altını çizen NasıroÄŸlu, “Bu 6 yıllık deneyim ÅŸunu gösterdi bana; cinsel istismar ile ilgili yapılan görüÅŸmelerde çok büyük sıkıntılar var. Ä°lk görüÅŸme çok az kiÅŸi tarafından biliniyor. Bunun çok büyük sorunları var. EÄŸer ilk görüÅŸme düzgün yapılmazsa karşı taraf ceza almıyor ve dava bitiyor, ya da davalar çok uzuyor. Davaların uzun sürmesinin ilk sebebi ilk görüÅŸmenin yanlış yapılmış olması. Åžuan yapacağınız ÅŸeyden kaçış yok. Bir ÅŸekilde mutlaka karşınıza çıkacak. Hayatınız boyunca cinsel istismar maÄŸduru çocuklarla karşılaÅŸmama ihtimaliniz yüzde 0. Bu görüÅŸmeleri de mutlaka yapacaksınız” dedi. 15 yaşından büyük, 18 yaşından küçük olan kız çocuklarına yapılan istismarlarda cezaların çok az olduÄŸunu, gerçek anlamda ceza verilmesi isteniyorsa maÄŸdurun 15 yaşından küçük olması gerektiÄŸini aktaran Yrd. Doç. Dr. Serhat NasıroÄŸlu, “18 yaşından küçük her kiÅŸi çocuktur. Bu çok önemli. Mesela 17 yaşında bir kız çocuÄŸu 40 yaşında birinin cinsel istismarına uÄŸradı. Kız dedi ki ‘Ben ÅŸikayetçi deÄŸilim.’ Ne oluyor biliyor musunuz? Hiçbir ÅŸey olmuyor, dava düÅŸüyor. Diyelim ki 17 yaşında birisi 25 yaşında birisiyle kendi isteÄŸiyle birlikte oluyor, ÅŸikayetçi oluyor. Yine ceza düÅŸüyor. Karşı taraf serbest kalıyor. Çünkü ceza sınırı az 2-5 yıl arası oluyor ve tutuksuz yargılanıyor. Cinsel istismar için gerçekten ceza verilmesi isteniyorsa o çocuÄŸun 15 yaşından küçük olması gerekiyor” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

“18 YAÅž ALTI ÇOCUK EVLÄ°LÄ°KLERÄ° TÜRKÄ°YE’DEKÄ° EVLÄ°LÄ°KLERÄ°N 3’TE BÄ°RÄ°NÄ° OLUÅžTURUYOR”

18 yaÅŸ altı evlilik oranının Türkiye’de çok fazla olduÄŸunu dile getiren NasıroÄŸlu, “16-18 yaÅŸ arası evliliklerin Türkiye’de yasaklanmasını istedik. Mahkeme Anayasa Mahkemesi’ne gönderdi. Çocuk istismarı kapsamında deÄŸerlendirilmesi gerekiyor diye düÅŸündük. Özellikle Suriyeli mülteci çocuklarda bu çok yaygın görülüyor. 18 yaÅŸ altı çocuk evlilikleri Türkiye’deki evliliklerin yaklaşık üçte birini oluÅŸturuyor” dedi. Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Yrd. Doç. Dr. Serhat NasıroÄŸlu konferansta ayrıca, istismara uÄŸramış maÄŸdurlarla yapılan ilk görüÅŸmede nelere dikkat edilmesi ve özellikle nelerin sorulması gerektiÄŸini sunum eÅŸliÄŸinde katılımcılara anlattı.

HABER :IHA

FotoÄŸraflar