Ana Sayfa
Duyurular
Onkolojik Fotodinamik Ar≥ Merkezi Açıldı

ONKOLOJÄ°K FOTODÄ°NAMÄ°K AR≥ MERKEZÄ° AÇILDI

Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Photodynamic Therapy Workshop I 2018
(I. Fotodinamik Terapi Çalıştayı 2018) öncesinde Türkiye bir ilk teÅŸkil eden Onkolojik Fotodinamik AR&GE merkezi (FDT) açılış töreni gerçekleÅŸtirildi. Törene Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Ali YALÇIN, Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet SARIBIYIK, Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Nureddin CENGÄ°Z, Teknoloji Fakültesi ÖÄŸretim Üyesi Prof. Hyun Su LÄ°M ve Kore Cumhuriyeti Ä°stanbul Konsolosu Byung jun MOON ve davetliler katıldı.

 

 

Prof. Hyunsu LÄ°M

Türkiye’nin ilk onkolojik FDT AR&GE merkezinin açılması dolayısıyla büyük önem taşımaktadır. Bu merkez yapılışı tamamlandıktan sonra Lazer Fotodinamik tedavi X Ray FDT ve Gama ışını DT aracılığıyla erken fazdan son faza kadar tüm kanser türlerinin tedavisini gerçekleÅŸtirecektir dedi.

 

Prof. Hyunsu LÄ°M, Lazer FDT dünyanın farklı merkezlerinde kullanılan FDA ve CE tarafından onaylanmış tedavi yöntemidir dedi. 

Bizler ÅŸu an herbir FDT türünün tüm teknik bilgisine ve teknolojisine Aynı zamanda dünyada mevcut olan dozimetri ve ışık duyarlılığına eÅŸit derecede teknolojiye sahp olduklarını belirtti.

 

Teknoloji Fakültesi biyomedikal mühendisliÄŸi bölümü olarak bizler bugün FDT lazer sistemin yüksek teknolojisini bu merkeze bağışlıyoruz edi. Sakarya Üniversitesi’nin yatırımı ve TÜBÄ°TAK’ın teknolojimi Türkiye’ye taşıması ile bu sistemi daha da ileri seviyeye getirdik dedi.  Bu FDT Lazer sistemi mühendislerin ve fizikçilerin yoÄŸun bir iÅŸbirliÄŸinin sonucudur diyen LÄ°M AR&GE grubundaki tüm ekip arkadaÅŸlarıma, Sakarya Üniversitesi ile TÜBÄ°TAK’a sonsuz teÅŸekkürlerimi sunuyorum dedi.

 

Bu merkezi açmak Türkiye’nin devamlı öncülüÄŸünü saÄŸlaması açısından straejik bir karadır. Ekonomik açıdan geliÅŸmiÅŸ bir ülke olmak tıbbi alanda ve Farmakolojik alanda teknolojik olarak geliÅŸmek ve ölümcül hastalıkların tedavi gücüne sahip olmak büyük bir ayrıcalıktır dedi.  

 

Açılan FDT merkezi için herkesi destek olmaya davet eden Prof. Hyunsu LÄ°M 

Desteklerin büyük bir güç oluÅŸturacağını belirterek, gelecekte güzel sonuçlarla tekrar karşılaÅŸmak dileÄŸiyle bu merkezin herkese hayırlı olmasını diledi.

 

 

Kore Ä°stanbul Konsolosu Byung jun MOON

 

Türkiye ve Kore kanser, organ nakli, cerrahi tedavi ve benzeri birkaç tıbbi alanda dünyaca tanınacak derecede uzmanlara ve teknik bilgiye sahip olmakla birlikte, Türk halkının tıbbi alanda daha iyi bir hizmetten yararlanması için açılan onkolojik FDT AR&GE Merkezi sayesinde iki ülkenin tıp alanında daha da ilerleyeceÄŸin inanmıyorum dedi.

 

FDT 1995 yılında Kore’de ilk olarak yürürlülüÄŸe girmesinden itibaren farklı tür kanser tedavilerinde kullanılmaktadır. Özellikle professör Hyunsu LÄ°M,  Chungnam ulusal Üniversitesi Biyomedikal MühendisliÄŸi bölümünde  profesörlük yaptığı dönemden bugüne kadar kanserde fotodinamik tedavisinin kullanılmasında önemli bir rolü olduÄŸunu belirtti.

 

Bugün Türk ve Kore’li profesörler Türk Halkının saÄŸlığına direkt olarak katkı saÄŸlayacak olan iÅŸbirliÄŸinin ilk adımını atıyorlar. Bu ortaklık sadece onkoloji alanında sabit kalmaksızın zamanla diÄŸer tıp alanlarında da ortak projelerin yürütülmesi için bir baÅŸlangıç olacaktır dedi.

 

Bu tür ikili iliÅŸkilerin devamlılığı için sabırsızlanmakla birlikte Kore Devleti olarak gerekli yardımları esirgemeyeceÄŸiz dedi.Tekrar FDT Merkezinin açılışı için içtenlikle tebriklerimi sunar ve tüm Türk halkına saÄŸlıklı ömürler dilerim dedi.

 

Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Ali YALÇIN, Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet SARIBIYIK ve Tıp Fakültesi Dekan yardımcısı Prof. Dr. Nureddin CENGÄ°Z yaptıkları konuÅŸmalarda yeni açılan merkezin Kanser tedavisine büyük katkı saÄŸlayacağını, bu ve benzer cihazların geliÅŸtirilerek hastaların iileÅŸtirilmesine katkı saÄŸlayacağından bahsederek yeni merkezin Ä°limize, fakültemize, üniversitemize ve ülkemize hayırlı olamasını dilediler.  

 

Protokol konuÅŸmalarının ardından Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi SÜETAM binasında bulunan FDT AR&GE Merkezinin açılış törenine geçildi. Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Ali YALÇIN, Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet SARIBIYIK, Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Nureddin CENGÄ°Z, Teknoloji Fakültesi ÖÄŸretim Üyesi Prof. Hyun Su LÄ°M ve Kore Cumhuriyeti Ä°stanbul Konsolosu Byung jun MOON kurdeleyi keserek merkezin hayırlı olmasını ilediler. 

 

Açılış töreninde Prof. Hyun Su LÄ°M cihaz hakkında kısa bilgi vermesinin ardından katılımcılar cihazı incelediler. Törenin ardından Photodynamic Therapy Workshop I 2018 (I. Fotodinamik Terapi Çalıştayı 2018) programına geçildi.