GİRİŞİMSEL OLMAYAN ETİK KURUL BİLGİLENDİRME

 

GİRİŞİMSEL OLMAYAN ETİK KURULDA DEĞERLENDİRMEYE ALINACAK BAŞVURULAR VE BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER

  1. Formlar belirtilen sıraya uygun olarak hazırlanarak ayrı ayrı ÅŸeffaf dosya içerisinde (11 form varsa 11 ÅŸeffaf dosya) ve renkli telli dosya ile etik kurul toplantısından 5 iÅŸ günü öncesine kadar dosya düzenine dikkat edilerek, etik kurul sekreterliÄŸine teslim edilmelidir
  2. AraÅŸtırma baÅŸvuru formunda geçen araÅŸtırma baÅŸlama tarihi mutlaka etik kurul onay tarihinden sonraki bir tarih olmalıdır. AraÅŸtırma baÅŸlama tarihi ay yıl gün olarak belirtilmelidir.
  3. Dosyanızı etik kurula elden teslim ettikten sonra, dosyada bulunan formların word hali ile birlikte göndereceÄŸiniz literatürlerin sistem tarafından kolaylıkla  açılabilmesi için dosya adını literatür 1, literatür 2 gibi kısa isim vererek literatürlerin de pdf halleri ile hkonak@sakarya.edu.tr adresine mail yollanması gerekmektedir.
  4. BaÅŸvuruların hangi etik kurula sunulması gerektiÄŸi konusunda ilgili yönerge dikkatle okunarak uygun etik kurula baÅŸvuru yapılması gerekmektedir.
  5. Düzeltme istenen baÅŸvurular da yeniden dosya hazırlamak gerekmemekte olup, sadece düzeltme istenen ilgili form yeniden düzenlenecek ve sadece düzeltme istenen evraklar ÅŸeffaf dosya ile etik kurul sekreterliÄŸine teslim edilmelidir.

 

ETÄ°K KURULA UYGUN BAÅžVURU HAKKINDA

“Gözlemsel ilaç çalışmaları ve gözlemsel tıbbi cihaz çalışmaları dışındaki tüm gözlemsel çalışmalar, anket çalışmaları, dosya ve görüntü kayıtları gibi retrospektif arÅŸiv taramaları, kan, idrar, doku, radyolojik görüntü gibi biyokimya, mikrobiyoloji, patoloji ve radyoloji koleksiyon materyalleriyle veya rutin muayene, tetkik, tahlil ve tedavi iÅŸlemleri sırasında elde edilmiÅŸ materyallerle yapılacak araÅŸtırmalar ile hücre veya doku kültürü çalışmaları; gen tedavisi klinik araÅŸtırmaları dışında kalan ve tanımlamaya yönelik olarak genetik materyalle yapılacak araÅŸtırmalar, hemÅŸirelik faaliyetlerinin sınırları içerisinde yapılacak araÅŸtırmalar, gıda katkı maddeleriyle yapılacak diyet çalışmaları, egzersiz gibi vücut fizyolojisi ile ilgili araÅŸtırmalar, antropometrik ölçümlere dayalı yapılan çalışmalar ve yaÅŸam alışkanlıklarının deÄŸerlendirilmesi araÅŸtırmaları gibi insana bir hekimin doÄŸrudan müdahalesini gerektirmeden yapılacak giriÅŸimsel olmayan tüm araÅŸtırmaları kapsar. “

 

GÖNÜLLÜ ONAMI HAKKINDA

Kan, idrar, doku, radyoloji görüntüleri ve benzeri materyalin toplanmış koleksiyonlarını klinik araÅŸtırma amacıyla kullanabilmek için her bir materyalin sahibinden veya yasal temsilcisinden imzalanmış olur alınır. Ancak materyallerin sahiplerine veya yasal temsilcilerine ulaÅŸma olanağı kalmamış ise etik kurulun bu durumu tespit etmesi ve onayı halinde ilgili koleksiyon anonim olarak kabul edilir. Koleksiyondan elde edilecek veriler, materyal sahibinin kimlik bilgilerinin gizli kalması ÅŸartıyla, klinik araÅŸtırma amacıyla kullanılabilir. Bu bentte bahsedilen anonimleÅŸtirme iÅŸlemi saÄŸlık bakanlığı tarafından yayınlanan klinik araÅŸtırmalar hakkında yönetmeliÄŸin yayımlanmasından önce toplanmış materyal için geçerli olup, mevzuata göre yönetmelik yürürlüÄŸe girdikten sonra toplanacak materyal için uygulanmaz.