Ana Sayfa
Sınav Kuralları
Öğrenciler İçin

Sınav Kuralları - Öğrenciler

 
Sınav Öncesinde, Sırasında ve Sonrasında ÖÄŸrencilerin Uyması Gereken Kurallar - MADDE 12
 
(1) ÖÄŸrenciler, sınav programı ilan edildikten sonra derslerin hangi gün, saat ve sınıfta olacağının takibinden kendileri sorumludur. Sınav baÅŸlamadan on dakika önce sınav salonunda (sınıfta) bulunmalıdırlar. ÖÄŸrenciler, ilan edilmiÅŸse sınıf oturma düzenine göre yoksa sınıfta aralıklı ve düzenli oturmalıdır. Görevliler gerektiÄŸinde oturma düzeninde deÄŸiÅŸiklik yapabilir.
 
(2) "ÖÄŸrenci Kimlik Belgesi" veya onaylı ÖÄŸrenci Belgesi yanında bulunmayan öÄŸrenciler sınava alınmazlar. ÖÄŸrenciler ÖÄŸrenci Kimlik Belgelerini sınav baÅŸlamadan önce oturdukları sıranın üzerine koymalı ve kimlik belgeleri sınav süresince gözetmenin görebileceÄŸi bir yerde durmalıdır.
 
(3) Sınavın baÅŸlamasını takip eden ilk 15 dakika içinde salona gelen öÄŸrenciler sınava alınır. Bu öÄŸrencilere ek süre verilmez.
 
(4) Sınıf listeleri, öÄŸrencilerin sınıflara dengeli bir ÅŸekilde dağılımını saÄŸlayabilmek için
karıştınlabilir. ÖÄŸrenci, adının bulunduÄŸu sınıfta sınava girmek zorundadır. ÖÄŸrenciler, gerektiÄŸinde dersin öÄŸretim elemanının onayı ile gözetmen tarafından baÅŸka bir salonda sınava alınabilir. Dersin öÄŸretim elemanının onayı olmaksızın baÅŸka sınıfta sınava giren öÄŸrencilerin sınavları geçersiz sayılır.
 
(5) ÖÄŸrenciler, sınav görevlisinin tüm talimat ve uyarılarına uymak ile yükümlüdürler. Verilen talimatlara uymayan öÄŸrencilerin bu durumu, disiplin soruÅŸturmasına da dayanak olacak ÅŸekilde tutanakla tespit altına alınır.
 
(6) Sınav salonuna öÄŸrenci kimliÄŸine ek olarak kalem, silgi gibi sınav gereçleri ile sınav görevlisi/   dersin   öÄŸretim   elemanı   tarafından   sınavda   kullanılmasına   izin   verilmiÅŸ   kaynaklar getirilebilir.
 
(7) Salona, 6. maddede belirtilenler dışında herhangi bir eÅŸyanın (cep telefonu, ders notlan ve kitapları,   vb.)   getirilmesi   durumunda,   bu   eÅŸya   ve   malzemelerin   öÄŸrencinin   sınav   sırasında ulaÅŸamayacağı bir yere konulması gerekir. Bu iÅŸlemden öÄŸrenciler sorumludur. Ayrıca, sınav salonuna yiyecek ve içecek (su hariç)  getirilmemelidir. Sınav gözetmenleri bu sıralanan eÅŸya ve malzemeleri sınav düzeni için gözetim altına alabilirler. Telefonların açık olması ya da sadece sessiz moda alınmış olması gibi durumların tespit edilmesi hâlinde gözetmenler kural dışı davranış gösteren öÄŸrencilerin sınav salonunu terk etmesini isteyebilir. Böyle durumların söz konusu olması halinde tutanak tutularak öÄŸrencilerin sınavları geçersiz kabul edilir.
 
(8) Sıra, duvar vb. zeminler üzerinde bulunan sınavla ilgili yazılardan ve sıra altındaki /
etrafındaki belgelerden o sırada sınava giren öÄŸrenci sorumludur. ÖÄŸrenci sınava baÅŸlamadan önce sırasını ve çevresini kontrol etmeli, böyle bir durum varsa bu yazılan silmeli ve sınav baÅŸlamadan önce sınav görevlilerini bilgilendirmelidir.
 
(9) ÖÄŸrenci; sınavın baÅŸlangıcında sınav kâğıdına adını-soyadını ve numarasını yazmak ve sınav kâğıdında belirtilen alana imzasını atmak zorundadır.
 
(10) Sınavın baÅŸladığının sözlü olarak sınav görevlisi tarafından duyurulması ve cevap kâğıtlannın dağıtılmaya baÅŸlanmasıyla sınav baÅŸlamış sayılır.  Sınav sırasında, öÄŸretim elemanı tarafından kullanılmasına izin verilmemiÅŸ bir kaynaktan (ders notu, kitap vb.) yararlanılması, diÄŸer bir öÄŸrencinin sınav kâğıdına bakılması, öÄŸrenciye sınav kâğıdının gösterilmesi ve diÄŸer bir öÄŸrenciyle yazılı veya sözlü olarak herhangi bir bilgi alışveriÅŸinde bulunulması vb. eylemler kopya olarak deÄŸerlendirilir.
 
(11) Kopya olarak deÄŸerlendirilecek davranışlarda bulunan öÄŸrencinin sınavı iptal edilir. Kopya  eylemi   hakkında  salon   sınav  görevlilerinin   imzalan   ile   eylemin  nasıl   gerçekleÅŸtiÄŸini özetleyecek ÅŸekilde tutanak düzenlenir. ÖrneÄŸin, ele kopya yazılması gibi bir durumda, yazılmış olan metin fotoÄŸraf çekmek suretiyle tespit edilebilir. Kalem kutusu vb. ÅŸahsi mülkiyete tabi eÅŸyanın üzerinde kopya yer alması gibi durumlarda ise söz konusu eÅŸyaya el konulabilir. ÖÄŸrencinin buna direnmesi durumunda zor kullanarak delil toplanamaz. Bu durumla karşı karşıya kalınması hâlinde delilin toplanamadığının tutanakta belirtilmesi gerekir. Dolayısıyla sınav sırasında kopya çeken, kopya çekmeye teÅŸebbüs eden ya da kopya veren öÄŸrenciler sınavlardan çıkanlır ve tutanak tutularak haklannda disiplin soruÅŸturması baÅŸlatılır.
 
(12) ÖÄŸrenciler, sınavın ilk 30 dakikasında salondan çıkamaz. Salonda tartışma, kavga gibi istenmeyen  olaylann  yaÅŸanması,   sınavın bir alt yapı  (su  basması  vb.)  sorununa baÄŸlı  olarak yürütülmesinde zorluklann söz konusu olması veya saÄŸlık problemlerinin yaÅŸanması gibi durumlarda sınav görevlisi, sınav tutanağına durum ile ayrıntılı bilgiyi kaydetmek ÅŸartıyla öÄŸrencilerin sınavdan çıkmasına izin verebilir. Söz konusu problemin çözülmesinin ardından öÄŸrenciler salona tekrar alınır ve sınav için kaybedilen süre kadar ek süre verilir. 
 
(13) ÖÄŸrenciler,  zorunlu  bir  neden  olmaksızın  sınav  kâğıtlarını  teslim  etmeden  sınav salonundan çıkamaz.  ÖÄŸrenci, zorunlu bir nedenle sınav salonundan ayrılması gerektiÄŸini sınav görevlilerine bildirmelidir. SaÄŸlık problemleri nedeniyle kısa süreliÄŸine sınav salonundan ayrılıp tekrar salona dönmek isteyen öÄŸrencilere, salonda iki sınav görevlisinin bulunması halinde salonun dışında refakat edilir. Salonda bir sınav görevlisi var ise durum ilgili sınav koordinatörlüÄŸüne mesaj yolu ile bildirilir. Sınav koordinatörü bu gibi durumlarda ilgili salona yedek gözetmen gönderir. SaÄŸlık probleminin çözülmesi durumunda tekrar sınav salonuna alınır. Bu öÄŸrencilere sınav için ayrıca ek süre verilmez.
 
(14) Sınav salonunda hiçbir ÅŸekilde tek bir öÄŸrenci kalamaz.  Sınav salonunda son iki
öÄŸrencinin kalması durumunda sınav bitimine kadar her iki öÄŸrenci de salonda tutulur.
 
(15) ÖÄŸrenciler sınav kâğıtlarını teslim ederken, kimlik bilgileri ve imzalarının kendi sınav kâğıdında yer aldığından emin olmalıdırlar. 
 
(16) Sınav süresinin bitiminde cevap kâğıtları sınav görevlilerine teslim edilmiÅŸ olmalıdır. Kâğıdını teslim etmeyen öÄŸrencinin bu durumu sınav tutanağında belirtilir.
 
(17) Sınav kâğıdını teslim ederek salonu terk eden öÄŸrenci, sınavın bitiminden önce salona tekrar giremez. Bu kurala aykırı davranan öÄŸrenci hakkında sınav düzenine aykırı davranışı nedeniyle tutanak tutulur.
 
(18) Sınav sorulan ya da verilmiÅŸ yanıtlar, bir kâğıda yazılarak sınav salonundan çıkartılamaz. Bu amaca yönelik yapılan iÅŸlemler, kopya giriÅŸimi olarak deÄŸerlendirilir.
 
(19) Yukarıda bahsedilen veya bahse konu olmamış tüm olaylarla ilgili olarak hakkında tutanakla iÅŸlem yapılan öÄŸrenci için Sakarya Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans EÄŸitim-ÖÄŸretim ve Sınav yönetmeliÄŸinin öÄŸrenci disiplin maddesi hükümleri uygulanır.