Ana Sayfa
Sınav Kuralları
Gözetmenler İçin

Sınav Kuralları - Gözetmenler

Dayanak: SAKARYA ÜNÄ°VERSÄ°TESÄ° SINAV YÖNERGESÄ°

Sınav Görevlilerinin Uyması Gereken Kurallar - MADDE 11

(1) Sınavlar, öÄŸretim elemanları tarafından uygulanabilir. 

(2) Dersin öÄŸretim elemanı, sınav sorulannı sınıf mevcudunun en az beÅŸ fazlası kadar çoÄŸaltarak sınavdan en az otuz dakika önce kapalı ÅŸekilde salon görevlilerine teslim eder ve sınav sonunda aynı ÅŸekilde teslim alır. Dersi veren öÄŸretim elemanı, baÅŸka bir görevi yoksa sınav  salonlanı dolaÅŸarak, kuralların uygulandığını kontrol etmekle mükelleftir. Salon görevlileri, sınav salonunda sınav kurallarına uyulmasından sorumludur. 

(3) Bir salonda sınava giren öÄŸrenci sayısının 40'dan fazla olduÄŸu durumlarda, en az iki görevlinin bulunması esastır. Ä°htiyaç durumunda öÄŸrenci sayısı kriteri bina sınav sorumlusu tarafından deÄŸiÅŸtirilebilir.

(4) Sınav salon görevlileri, sınavın sorunsuz bir ÅŸekilde yürütülmesinden sorumludur ve bu konuda tam yetkilidir. Sınıfta bulunan öÄŸrenciler, sınav görevlilerinin uygun gördüÄŸü düzende oturur. Görevliler sınavda öÄŸrencilerin yerlerini bir sebep göstermeksizin deÄŸiÅŸtirebilir, sınav düzenini bozan öÄŸrencileri salon dışına çıkarabilir.

(5)    Sınav   görevine   gelemeyecek   olan   görevliler,   sınav   saatinden   önce   ilgili   Sınav KoordinatörlüÄŸüne durumunu bildirmelidir. Bu kiÅŸilerin yerine sınav koordinatörlüÄŸünce uygun olan bir baÅŸka öÄŸretim elemanı görevlendirilir.

(6) Sınav görevlileri arasında sınav düzenini bozmayacak biçimde sınav görevi deÄŸiÅŸimi yapılması   mümkün   olup    söz   konusu   deÄŸiÅŸiklik,    sınavdan   önce    Sınav   KoordinatörlüÄŸüne bildirilmelidir.

(7) Sınav görevine mazeretsiz ÅŸekilde gelmeyen görevliler hakkında 2547 sayılı Yüksek ÖÄŸretim Kanununun ilgili maddelerine göre iÅŸlem yapılır.

(8) Sınavın başında ek kâğıt verilip verilmeyeceÄŸi ve sınav süresi salon görevlileri tarafından öÄŸrencilere duyurulmalıdır.

(9) Sınav baÅŸlamadan önce sınav görevlisi, sınava giren kiÅŸinin kimlikteki kiÅŸi olduÄŸunu ve sonrasında, sınav kağıtlarına kimliÄŸindeki isim ve öÄŸrenci numarasını yazdığını kontrol etmelidir.

(10) Salon görevlisinin, sınav baÅŸlamadan önce kimlik kontrolü yapması gerekmektedir. ÖÄŸrenci kimliÄŸi veya geçerli öÄŸrenci belgesi bulunmayan öÄŸrenciler sınava alınmamalıdır.

(11) Sınav sırasında; kopya konusunda ÅŸüpheye düÅŸülmesi durumunda kopya çeken, çekmeye teÅŸebbüs eden ya da veren öÄŸrenciler için her türlü giriÅŸime müdahale edilmeli, kopya olarak deÄŸerlendirilecek davranışlarda bulunan öÄŸrenciden kâğıdını derhal sınav görevlisine teslim etmesi istenmelidir. Bu eylemin nasıl yapıldığını kayıt altına almak için tutanak tutularak, kopya çekme eylemi ayrıntılı biçimde anlatılmalı, görevliler tarafından imzalanmalıdır. Sınav görevlileri kopya delilini oluÅŸturan malzemeyi veya delile el koymanın imkânsız olduÄŸu durumlarda, malzemenin görsel
örneÄŸini tutanaÄŸa eklemelidirler. ÖÄŸrencinin kopya delilini teslim etmemekte direnmesi veya görsel örneÄŸinin alınmasını engellemesi durumunda, söz konusu durum da tutanak altına alınmalıdır. 

(12) Kopya tutanağı kullanıldığı takdirde, tutanakta sınavın adı, sınav baÅŸlangıç saati ve kopya iÅŸleminin gerçekleÅŸtiÄŸi saat, kopya çekmenin niteliÄŸi (saÄŸa/sola veya öne/arkaya bakarak, konuÅŸarak, yazılı bir materyalden bakarak vb.) belirtilir. Tutanakta, gözetmenin kopya iÅŸlemine müdahalede bulunmasından sonra öÄŸrencinin sınav düzenini bozucu davranışlarının olup olmadığına iliÅŸkin bilgiler
de belirtilir.

(13) Sınav görevlileri tarafından tutanak tutularak disiplin kuruluna aktarılan bir eylemin kopya veya kopyaya teÅŸebbüs olarak deÄŸerlendirilip deÄŸerlendirilemeyeceÄŸi, ilgili disiplin kurulunun takdiri dahilindedir. Kararın öÄŸrencinin kopya çekmediÄŸi veya kopya çekmeye teÅŸebbüs etmediÄŸi yönünde olduÄŸu durumlarda, öÄŸrenciye sınavın kalan bölümünü veya tüm sınavı yeniden alma hakkı verilir.

(14) Sınav sırasında beklenmedik bir durumla (kopya, saÄŸlık sorunu vb.) karşılaÅŸan görevli, beklenen süre kadar sınav süresini uzatabilir.

(15) Görevliler kendi aralarında konuÅŸurken öÄŸrenciyi rahatsız etmemeye ve sınav gözetimini aksatmamaya özen göstermelidirler.

(16) Sınav baÅŸlamadan önce, sınav sırasında, belirli aralıklarla sınav süresine iliÅŸkin bilgi sınav görevlisi tarafından tahtaya yazılarak ve/veya sözlü ifade edilerek öÄŸrencilere belirtilmelidir.

(17) Sınav bitiminde, baÅŸlangıcında olduÄŸu gibi soru ve cevap kâğıtları dersin öÄŸretim
elemanının belirlediÄŸi ÅŸekilde dizilmeli, teslim alınan sınav kâğıtları yoklama kâğıdındaki öÄŸrenci sayısıyla karşılaÅŸtırılarak kontrol edilmeli ve daha sonra yoklama kâğıdı görevlilerce imzalanmalıdır.

(18) ÖÄŸrencilerin  zorunlu bir neden olmaksızın  sınav kâğıtlarını teslim  etmeden  sınav salonundan çıkmalarına izin verilmez. Sınav düzenine uygun davranmayan öÄŸrenci hakkında tutanak tutulur ve salondaki görevlilerce imzalanarak, sınav koordinatörlüÄŸüne teslim edilir.

(19) Görevli, öÄŸrencinin sınav kâğıdını teslim ettiÄŸi sırada mutlaka kontrol ederek almalıdır. Görevlinin sınav salonunda denetim yaptığı sırada öÄŸrencinin sınav evrakını gözetmen masasına bırakarak salondan dışarı çıkmasına izin verilmemelidir.

(20) Görevliler sınav süresince cep telefonunu sessiz konumunda tutmalıdır. Sınav salonunda, ilgili sınavın uygulanmasında yaÅŸanabilecek sorunların çözümü gibi zorunlu durumlar hariç hiçbir ÅŸekilde telefon konuÅŸması yapmamalıdır.  GörüÅŸmenin zorunlu olduÄŸu durumlarda da salondaki öÄŸrencilerin mümkün olduÄŸu ölçüde rahatsız edilmemesine dikkat edilmelidir.