Ana Sayfa
Araştırma
Deneysel Tıp Uyg. ve Araş. Merkezi

Deney Hayvanları Ünitesi

Hayvan refahını en üst düzeyde tutmanın yanı sıra, araÅŸtırma güvenliÄŸi ve araÅŸtırıcı saÄŸlığını korumayı hedefliyoruz. Amacımız baÅŸta üniversitemiz olmak üzere diÄŸer kurumlardan gelen araÅŸtırıcıların gereksinim duyduÄŸu donanım ve altyapıyı tatmin edici düzeyde karşılayarak, bilimsel ve bireysel geliÅŸimlerini yükseltecek eÄŸitimleri en üst düzeyde ve etkinlikte saÄŸlamaktır.

Üst düzey denek kalitesini yakalayabilmek adına genetik, mikrobiyolojik ve çevresel standardizasyon kapsamında üretimimizin tamamını kendimiz karşılayarak konvansiyonel olarak Wistar Albino, Spraque Dowley, Long Evans, WAG/Rij ratları ile BALB/c, C57BL/6J,atimik nude fareleri ile araÅŸtırmalara katkı sunmaya çalışıyoruz. Bunlara ek olarak tavÅŸan ve kobay türleri ile de ihtiyaç halinde araÅŸtırma yapılması olanaklarına da sahibiz. Yine araÅŸtırma konusu olması durumunda transgenik rat ve fare ile araÅŸtırma ruhsatına sahibiz.

Merkezimizde bulunan powerlab sistemi  ile lokomotor sistem elektrofizyolojik ölçüm yapılabilmektedir.Hali hazırda kullanmakta olduÄŸumuz operasyon mikroskobu ile mikrocerrahi uygulamalarına olanak sunmaktayız.

Deney Hayvanları Yerel Etik Kuruluna baÅŸvuruların gerçekleÅŸtirilmesi için gerekli bilgiler aÅŸağıda yer almaktadır.

HAYVAN DENEYLERÄ° YEREL ETÄ°K KURULDA DEÄžERLENDÄ°RMEYE ALINACAK BAÅžVURULAR VE BAÅžVURUDA Ä°STENÄ°LEN BELGELER

  1. Formlar belirtilen sıraya uygun olarak hazırlanarak ayrı ayrı ÅŸeffaf dosya içerisinde (kaç form varsa o kadar ÅŸeffaf dosya) ve renkli telli dosya ile her ayın 15 ine kadar (15 inden sonra teslim edilen dosyalar bir sonraki toplantıya kalır.) dosya düzenine dikkat edilerek, etik kurul sekreterliÄŸine teslim edilmelidir.
  2. Ayrıca dosya içerisinde bulunan bütün formlar dijital ortamda ve baÅŸvuru formu ve teknik olmayan proje özeti Microsoft Word, makale örnekleri ise PDF halinde mail yoluyla etik kurul sekreterliÄŸine sunulmalıdır.
  3. AraÅŸtırma baÅŸvuru formunda geçen araÅŸtırma baÅŸlama tarihi mutlaka etik kurul onay tarihinden sonraki bir tarih olmalıdır. AraÅŸtırma baÅŸlama tarihi ay yıl gün olarak belirtilmelidir.
  4. BaÅŸvuruların hangi etik kurula sunulması gerektiÄŸi konusunda ilgili yönerge dikkatle okunarak uygun etik kurula baÅŸvuru yapılması gerekmektedir.
  5. Düzeltme istenen baÅŸvurular da yeniden dosya hazırlamak gerekmemekte olup, sadece düzeltme istenen ilgili form yeniden düzenlenecek ve sadece düzeltme istenen evraklar ÅŸeffaf dosya ile ve yine dijital ortamda mail yoluyla etik kurul sekreterliÄŸine teslim edilmelidir.
  6. BaÅŸvuru formunun doldurulması sırasında aÅŸağıdaki kriterlere uyulması zorunludur. Aksi durumda çalışma deÄŸerlendirmeye alınmayacaktır.
  • Çalışma baÅŸlığında kısaltma yapılmamalıdır.
  • Deney hayvanlarına müdahale edecek tüm araÅŸtırmacıların deney hayvanı kullanım sertifikalarının etik kurul dosyasına eklenmesi gereklidir. 
  • AraÅŸtırmanın amacı baÅŸlıklı kısım maksimum 750 kelime ile sınırlı kalmalıdır.
  • IX. Bölüm maksimum 750 kelime ile sınırlı kalmalıdır.
  • Kaynakça VIII. bölümün devamına ve maksimum 10 (on) adet olacak ÅŸekilde yazılmalıdır (Metod kısmındaki atıflar da bu bölümde belirtilmelidir).
  • G-power analizi XIV. Bölümün sonuna eklenmeli ve analizin altına analiz için kaynak kabul edilen en az bir kaynak eklenmelidir.
  • Teknik Olmayan Proje Özeti maksimum 300 kelime ile sınırlandırılmalıdır.

HAYVAN DENEYLERÄ° YEREL ETÄ°K KURUL DOSYA TESLÄ°M SIRASI

  1. BaÅŸvuru Formu (eksiksiz)
  2. Taahhütname
  3. ÖzgeçmiÅŸ
  4. Deney Hayvanları Katılım Sertifikası (Projede deney hayvanlarında maniplasyon yapacak araÅŸtırmacıların )
  5. 3 Adet Makale (çalışmaya uygun)
  6. 1 adet dosya içerisinde 1 adet CD
  7. Teknik olmayan proje özeti

 

FotoÄŸraflar