Gılead Hayat Bulan Fikirler 2021 Bilimsel Proje Desteği

GILEAD HAYAT BULAN FİKİRLER 2021 BİLİMSEL PROJE DESTEĞİ

Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi öÄŸretim üyeleri Doç. Dr. Gamze Güney Eskiler, Dr.. Asuman Deveci Özkan, Prof. Dr. OÄŸuz Karabay, Dr. ÖÄŸr. Üyesi Mukaddes Tozlu, Uzm. Dr. Ayhan Aydın, Prof. Dr. Yasemin Gündüz tarafından geliÅŸtirilen “Non-alkolik yaÄŸlı karaciÄŸer hastalarında Hepatit B aşı yanıtında mikroRNA’ların biyobelirteç potansiyellerinin belirlenmesi” konulu proje ile GILEAD HAYAT BULAN FÄ°KÄ°RLER 2021 programı kapsamında destek almaya hak kazanmıştır.

Araştırmanın Amacı Nedir?

Non-alkolik yaÄŸlı karaciÄŸer hastalığı (NAYKH), günümüzde en yaygın görülen kronik karaciÄŸer hastalığı nedenlerinden biri haline gelmiÅŸtir. Bu hastalıkta karaciÄŸerde normalden fazla biriken yaÄŸ, karaciÄŸer hasarına neden olmaktadır. Hepatit B virüsü (HBV) enfekte bireylerde NAYKH görülme sıklığı yaklaşık olarak %30 oranındadır. HBV aşısı bireyleri HBV enfeksiyonuna karşı korumada etkili olmasına raÄŸmen,  NAYKH hastalarında ve saÄŸlıklı bireylerde HBV aşı yanıtı oluÅŸmamakta ve bireyler HBV enfeksiyonu riski altında kalmaktadır. MikroRNA (miRNA) hedef genlerin kodlanmayan bölgesine baÄŸlanarak gen ekspresyonun düzenleyen nükleotid dizileridir. Bu kapsamda mevcut proje önerisinde ilk kez (i) NAYKH hastalarında HBV aşı yanıtının belirlenmesi, (ii) HBV aşı yanıtı/yanıtsızlığında NAYKH hastalarında saÄŸlıklı bireylere göre deÄŸiÅŸen miRNA ekspresyon profilinin ortaya konması ve aday miRNA biyobelirteçlerinin belirlenmesi amaçlanmaktadır.