Sakarya Üniversitesi Akademik Yükselme ve Bilim Ä°nsanı Ödülleri Töreni SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi Prof. Dr. Nevzat Kor Salonu’nda gerçekleÅŸtirildi. Tören, YükseköÄŸretim Kurumu BaÅŸkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih SavaÅŸan, Sakarya BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Ekrem Yüce Sakarya Bölge Adliye BaÅŸkanı Nuri Koçer ve Serdivan Kaymakamı Ali Candan baÅŸta olmak üzere çok sayıda akademisyen ve ailelerinin katılımlarıyla gerçekleÅŸtirildi.
Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih SavaÅŸan, “Biliyoruz ki akademisyenlik her ÅŸeyden önce bir sevdadır veya iyi akademisyen olmanın ön koÅŸulu tıpkı annenin çocuÄŸuna karşı durumu gibi ÅŸartsız üretme ve biteviye verici olmadır” dedi. Bilimsel yayınlarıyla Sakarya Üniversitesini ileriye taşıyan akademisyenleri tebrik eden Rektör Prof. Dr. SavaÅŸan, “Bilimsel makale baÅŸta olmak üzere alanında yayınlar yapan, araÅŸtırma projelerinde ter döken, ebeveyn ÅŸefkati ile öÄŸrencisini hayata hazırlama gayreti ile fedakârlıklar yapan ve SAÜ markasını ileriye taşıma çabasına kesintisiz destek veren hocalarımıza teÅŸekkür ederim” ifadesini kullandı.
Rektör SavaÅŸan, SAÜ’nün baÅŸlattığı ve tüm Türkiye’ye yayılan +1 mesleki eÄŸitim uygulamasının genç iÅŸsizliÄŸin azaltılması için harcanın çabadaki katkısına dikkat çekerek, “Bir diÄŸer ifadeyle üniversitemizde mesleki uygulamaya uygun her bölümde öÄŸrencilerimiz ve ilgili sektörler bu imkândan faydalanmaktadır. Sektörle entegrasyonu saÄŸlayan bu modeller sayesinde gençler okurken sektörle tanışıyorlar ve memnuniyetle ifade etmek istiyorum ki birçoÄŸu mezun olmadan iÅŸ teklifi alıyor” ifadesini kullandı.
Sektör Dersleri Modeli hakkında bilgi veren SavaÅŸan, “Gelin öÄŸrencimizi sektöre birlikte hazırlayalım. Sektörün dinamizmini sınıfa taşıyalım, öÄŸrencilerimize alandaki yeniliklerle tanıştıralım diyoruz. Kurumsal firmalar ve mesleki kuruluÅŸlar büyük ilgi gösterdi. 44 derse yönelik öÄŸrenci talebi sektör derslerinin bir ihtiyaca karşılık geldiÄŸini göstermektedir. Bir SAÜ Modeli olarak bu da yükseköÄŸretim alanında yayılmaya baÅŸlamıştır” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. SavaÅŸan, bu yıl baÅŸlatılan ‘ÖÄŸrenci Ar-Ge Uyumu’nun ülkemize SAÜ’nün kalkınma önceliklerine destek çabasının en somut adımlarından biri olduÄŸuna dikkat çekerek, “Bu modelle öÄŸrencilerimizi Ar-Ge projeleri ile proje yürütücüsü hocalarımızla eÅŸleÅŸtiriyor ve Ar-Ge kültürü kazanmış, daha fazla laboratuvar tozu yutmuÅŸ, daha fazla Ar-Ge donanımı kazanmış mezun vermeyi hedefliyoruz” dedi.
‘ÖÄŸrenci Ar-Ge Uyumu’ programı hakkında detaylı bilgi veren Prof. Dr. SavaÅŸan, “Birinci ve ikinci sınıfta programa dâhil olan öÄŸrencilerimiz üçüncü sınıftan itibaren akademik ve sektörel Ar-Ge seçeneklerinden biri ile devam edecekler. Biliyoruz ki ülkemizin sürdürülebilir büyüme ve kalkınması ancak Ar-Ge kapasitesi artışıyla mümkün olacaktır. Hedefimiz baÅŸta temel bilimler, mühendislik ve saÄŸlık alanları olmak üzere her alanda Ar-Ge uyumu yüksek mezunlar vermektir” açıklamasında bulundu.
Yine Sakarya Üniversitesinin markası olan ‘Sosyal Transkript’ uygulamasını söyleyen Prof. Dr. SavaÅŸan, “Åžu anda birçok üniversite bu modeli SAÜ’den alıp uygulamaya baÅŸladı. Sosyal transkriptle öÄŸrencilerimizin sosyal, kültürel, sportif ve teknik faaliyetlerini kayıt altına alıyoruz.
Böylece öÄŸrencilerimiz akademik transkriptlerinin yanında liderlik ve takım üyesi olma kapasitelerini gösteren sosyal transkript de alabilmekte; günümüz rekabetçi iÅŸ gücü piyasasında avantaj elde etmektedirler” dedi.
Sakarya Üniversitesinin önceliklerinin ülkemizin kalkınma hedefleri doÄŸrultusunda olduÄŸunun altını çizen Rektör SavaÅŸan, TÜBÄ°TAK yetkinlik analizi raporuna göre SAÜ, enerji depolama, siber güvenlik ve elektrikli ve hibrit araç teknolojilerinde Türkiye’nin ilk 5 ila ilk 3 üniversitesinden biridir.
OrtadoÄŸu Çalışmaları, Ä°slam Ekonomisi ve Finansı, Osmanlı AraÅŸtırmaları, Diaspora çalışmaları ve Türk Dünyası AraÅŸtırmaları sosyal alanlarda SAÜ markasını öne çıkaran alanlardır. SAÜ 20 bilim alanında Türkiye’nin ilk 10’unda veya ilk 20’sindedir” ifadelerini kullandı.
SAÜ’nün indeksli yayın sayısının her yıl artmasına dikkat çeken Prof. Dr. SavaÅŸan, 2018’de 770 olan yayın sayımız bu yılsonu itibariyle bin 100’e yaklaÅŸacaktır. Yaklaşık %35’lik bir artış üniversitemiz için yüz akıdır. ÖÄŸretim elemanı başına düÅŸen indeksli yayında 0,31’lerden 0,53’lere artış kaydettik. Atıf sayısı 8 bin 500’lerden yaklaşık ikiye katlanarak 15 binlere ulaÅŸmıştır.
Yine gururla ifade ederim ki %1’lik dilime giren dergilerdeki yayın sayısı bakımından ÅŸu anda Türkiye 3’üncüsü, yüzde 10’luk dilime giren dergilerde ise Türkiye 17’ncisiyiz.
Yayın kalitesini göstermesi bakımından bir diÄŸer istatistik H-Ä°ndeksidir. Türkiye sıralamasında 30’lardan 2020’de beÅŸinciliÄŸe ÅŸu anda ise Türkiye 2’nciliÄŸe yükselmiÅŸ durumdayız. Yine yüksek atıf alan makale sıralamasında Türkiye’de 24’üncü sırada iken 2’nciliÄŸe yükseldik. Hocalarıma teÅŸekkür ederim” diye konuÅŸtu.
SAÜ’nün kurum olarak ve öÄŸrencileriyle sosyal sorumluluk ve öÄŸrenci toplulukları alanında Türkiye’nin ilk sıralarında olduÄŸunu hatırlatan SavaÅŸan, “Gururla ifade etmek isterim ki, SAÜ, öÄŸrenci topluluÄŸu sayısı bakımından Türkiye’nin ikinci üniversitesidir.
SAÜ 456 projeyle sosyal sorumluluk alanında ikinci; toplamda 434 Ar-Ge projesi ile ve uluslararası fon destekli 59 proje ile beÅŸinci, kamu kurumları ile yürütülen proje sayısı bakımından yedinci; uluslararası öÄŸrenci ve hoca deÄŸiÅŸimleri alanında sırasıyla on dördüncü ve on beÅŸincidir.
Verilen sertifika sayısı bakımından sekizinci; öÄŸrenciye kariyer desteÄŸi bakımından dördüncü üniversitedir” ifadelerini kullandı.
Hedefleri doÄŸrultusunda bir disiplinde uzmanlaÅŸmak isteyen SAÜ öÄŸrencileri için, ‘Ä°lgi Alanı Uygulaması’ baÅŸlatıldığını söyleyen Rektör SavaÅŸan, “Åžu anda öÄŸrencilerimiz diploma yanında 217 alanda uzmanlıklarını gösteren ilgi alanı sertifikaları alabilecekler. Ä°nanıyorum ki bu, mezunlarımıza rekabetçi iÅŸ gücü piyasasında ilave güç verecek” dedi.
Rektörümüz konuÅŸmasının devamında ÅŸu ifadeleri kullandı:
Sayın valim, deÄŸerli misafirlerimiz, kıymetli hocalarımız, Bugün SAÜ Bilim insanı ödüllerini takdim edeceÄŸiz. Marifet iltifata tabidir. Akademisyenlerimizin fark oluÅŸturma çabasını yönetim olarak görme sorumluluÄŸumuz var. Bu yüzden 2019’dan bu tarafa bölümlere ve akademisyenlerimize yayın faaliyetleri konusunda bilgilendirme yapıyor; performansı ortalamanın üzerinde olanlara teÅŸekkür ediyoruz. Proje alan hocalarımızı tebrik ediyor; takdirlerimizi iletiyoruz. Akademisyenlerimizin fark yaratan çabalarını görme sorumluluÄŸumuzun bir gereÄŸi de icra ettiÄŸimiz bu ödül törenidir. Ödüle baÅŸvuran akademisyenlerimizden en fazla puan alanlara ödüllerini birazdan takdim edeceÄŸiz. Bu ödüllere maddi katkı sunan Sn. HaÅŸim Gürdamar, Sn. Hakan Koçak’a ve SAÜ Vakfına teÅŸekkür ederim.”
YÖK BaÅŸkanı Prof. Dr. Erol Özvar yaptığı açılış konuÅŸmasında, bilimsel baÅŸarılar elde etmiÅŸ öÄŸretim elemanlarını onurlandıran Sakarya Üniversitesini tebrik etti. Prof. Dr. Erol Özvar, “Üniversitelerimizde bilimsel çalışma, akademik üretkenlik ve gayretin, üniversiteleri tarafından takdir edilmesi, teslim edilmesi fevkalade önemli. Bu yükseköÄŸretim kurumlarımız ve yükseköÄŸretim hayatımız açısından çok kıymetli teÅŸebbüsler. Bu öylesine bir teÅŸebbüs için pekâlâ kurumumuzu ve katkı saÄŸlayanları tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.
Bilime ve bilim için hayatını vakfedenleri ÅŸereflendirmenin öneminin altını çizen Prof. Dr. Özvar, “Ä°lim deÄŸer gördüÄŸü yeri ziyaret edermiÅŸ. Öyle anlaşılıyor ki Sakarya Üniversitemiz de bilimi, bilimsel çalışmaları takdir etmek suretiyle bilimi üniversitesine davet ediyor ve konuk ediyor. Bu açıdan Sakarya Üniversitemizde bugün gerçekleÅŸtirilen bu etkinliÄŸin diÄŸer üniversitelerimize de örnek olmasını diliyor ve temenni ediyorum” dedi.
SAÜ’lü akademisyenleri tebrik eden Prof. Dr. Özvar, “Bilim ödüllerine layık görülen sayın meslektaÅŸlarımı tebrik ediyorum, çalışmalarının baÅŸarılı olmasını ve artarak devam etmesini diliyorum. Bilim insanları üniversitelerimiz tarafından bu ÅŸekilde takdir edildikçe inanıyorum ki sadece Sakarya Üniversitesinde deÄŸil, Türkiye’deki bütün üniversitelerimizde bu konuda gayret sarf eden güzel çalışmalar yapan, etki deÄŸeri yüksek çalışmalar yapan eserler ortaya koyan, ilim ışığını etrafına yayan bilim insanlarımızın sayıları da gittikçe artacaktır.
Prof. Dr. Özvar konuÅŸmasının devamında, “Bir farklılık meydana getirmesi açısından da böylesine ödül törenlerinin fevkalade önemli olduÄŸunu düÅŸünüyorum. Bu açıdan Sakarya Üniversitesini de tebrik ediyorum. Bugün inÅŸallah öÄŸretim elemanlarımız ödüllerine kavuÅŸacaktır. Bundan sonraki ödül törenlerinde inÅŸallah bu kavramın daha da geniÅŸletilerek diÄŸer kurumlara da yayınlaÅŸtırılmasını temenni ediyorum” diyerek sözlerini sonlandırdı.
Açılış konuÅŸması yapmak üzere kürsüye çıkan Sakarya BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Ekrem Yüce ÅŸu ifadeleri kullandı:
“Evimiz dediÄŸimiz bu dünyada yaÅŸamayı sürdürebilir ve burada hayatı deruhte edebilmemiz için tanımak kendimizi çevremizi tanımak ve bilmek gerekmektedir. Bilgi, yaratılan ilk insandan bugüne kadar bizleri ayakta tutan en önemli unsurdur. Bunun için gündelik yaÅŸam becerilerinden yaÅŸam becerilerinden insan iliÅŸkilerine, duygusal deÄŸiÅŸimlerden mantıklı düÅŸünmeye, gökyüzü bilimlerinden yeraltı çalışmalarına bizden öncekinin metrajından bizden sonrakinin merakına kadar her alanda öÄŸrenme arzusuyla bilginin peÅŸine düÅŸmek mecburiyetindeyiz”.
Bilmeye ve bilgiye duyduÄŸumuz bu ihtiyacı akademik seviyedeki çalışmalarla karşılamak ve güvenilir yöntemlerle elde edilen sonuçları insanoÄŸluyla paylaÅŸmak için gayret gösteren siz deÄŸerli hocalarımıza saygılarımı arz ediyorum.”
KAYNAK:SAÜHABER