Ana Sayfa
Duyurular
Prof. Dr. Oğuz Karabay Turkovac Aşısını Değerlendirdi
PROF. DR. OÄžUZ KARABAY TURKOVAC AÅžISINI DEÄžERLENDÄ°RDÄ°

PROF. DR. OÄžUZ KARABAY TURKOVAC AÅžISINI DEÄžERLENDÄ°RDÄ°

Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. OÄŸuz Karabay, 2021’in sonunda acil kullanım onayı alan yerli ve milli Covid-19 aşısı Turkovac hakkında deÄŸerlendirmelerde bulundu.

Turkovac aşısının inaktif bir aşı olduÄŸunu ve inaktif aşıların en deÄŸerli özelliklerinden birinin diÄŸer aşı ve ilaçlarla etkileÅŸim bakımından oldukça avantajlı olduÄŸunu belirten Prof. Dr. Karabay, “Aşı komponentlerine bir alerji olması durumu hariç, daha önce yapılan aşının ne olduÄŸundan bağımsız olarak bundan sonra yapılacak aşının Turkovac aşısı olmasında herhangi bir sakınca olmayacağını düÅŸünüyorum” sözlerini kaydederek ilk dozlarını farklı aşılardan olan kiÅŸilerin Turkovac aşısı olmasında bir sakınca görmediÄŸini ifade etti.

“Turkovac’ı tavsiye ediyorum”

Prof. Dr. Karabay, aşının güvenilirliÄŸine iliÅŸkin olarak, “Kendi milli aşımızın olması oldukça deÄŸerli; bir hekim olarak yerli aşımız olan Turkovac’ı tavsiye ediyorum. Bu aşı, etkinliÄŸi ve güvenilirliÄŸi bilimsel araÅŸtırmalarla ispat edilmiÅŸ bir aşıdır. Bu aşının faz çalışma aÅŸamalarında aşıyla ilgili olumlu veriler elde edildi” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

“Ciddi yan etkilerle karşılaşılmadı”

Turkovac çalışmalarının, aşı çalışmaları için belirlenmiÅŸ standartlar olan GLP, GMP ve GCP standartlarına uygun ÅŸekilde yürütüldüÄŸünün altını çizen Karabay, “Turkovac inaktif aşı geliÅŸtirme çalışmalarından elde edilen neticelere göre ÅŸu ana kadar gönüllülerde ciddi bir yan etkiyle karşılaşılmadığını biliyoruz. Ciddi olmayan yan etkilerden bulantı, kusma, aşı yerinde aÄŸrı gibi yan etkiler inaktif aşılarda gözlenebilmektedir” dedi.

“Alfa varyantına karşı oldukça etkin”

Karabay, Turkovac aşısının farklı Covid-19 varyantlarına karşı etkinliÄŸi konusunda ise, “Bu aşının alfa varyantına karşı oldukça etkin olduÄŸu bildirildi. Omicron dâhil diÄŸer varyantlara iliÅŸkin etkinliÄŸini gösteren veriler gerekli ve bu konuda yeni araÅŸtırmalar halen sürmektedir” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Kaynak:HaberSAU