Ana Sayfa
Duyurular
Tıp Fakültesinden Yeni Tedavi Yöntemi

TIP FAKÜLTESİNDEN YENİ TEDAVİ YÖNTEMİ

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Tıp Fakültesi ÖÄŸretim Üyeleri, geliÅŸtirdikleri yeni ameliyat yöntemiyle Türkiye Kardiyoloji Vakfı Tarafından, “En Ä°yi GiriÅŸimsel Vaka Ödülü”ne layık görüldü.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Tıp Fakültesi ÖÄŸretim Üyeleri Prof. Dr. Ramazan Akdemir, Dr. ÖÄŸretim Üyesi Yusuf Can ve ArÅŸ. Gör. Dr. Ahmet Can Çakmak, kalp damar hastalığı tedavisinde dünyada ilk kez uygulanan bir yöntem geliÅŸtirdi.

DoÄŸuÅŸtan kalp damar hastalığına sahip olan 42 yaşındaki bir erkek hastaya uygulanan yönteminin en büyük özelliÄŸi, hem Koroner Arter Fistülünü tam olarak kapatırken hem de sistemin düÅŸme veya hastanın damarında kaybedilme riskini ortadan kaldırıyor.

 

GeliÅŸtirilen ameliyat yöntemi, Türk GiriÅŸimsel Kardiyoloji Vakfı tarafından düzenlenen “Kardiyovasküler Sempozyum 2022” sempozyumunda En Ä°yi GiriÅŸimsel Vaka Ödülü yarışmasında birincilik ödülüne layık görüldü.

Söz konusu yeni teknikte bir koroner anjiyoplasti balonunun bir koroner stent üzerine ameliyat dikiÅŸ ipliÄŸi ile sabitlenerek, kapatılması planlanan hedef damara ulaşılmakta, stent ÅŸiÅŸirilmesi ile damar tıkanıyor.

Hastanın Hiçbir Åžikâyeti Kalmadı

DoÄŸuÅŸtan kalp damar hastalığına sahip olan 42 yaşındaki bir erkek hasta, dünyada ilk kez uygulanan yeni bir teknikle tedavi edildi. BaÅŸarılı operasyonun 3 ay önce Düzce’den sevk edilen bir hastaya uygulanmıştı.

 

Hastanın ÅŸikâyetlerinin kalp damarı ile akciÄŸer damarı arasında doÄŸuÅŸtan gelen ve kan sızıntısına yol açan fazladan bir damara baÄŸlı olduÄŸu teÅŸhis edilmiÅŸti. Hastalığın bu güne kadar yapılan tedavilerinin yüksek maliyetli ve baÅŸarısız olduÄŸunu bilen SAÜ Tıp Fakültesi üyeleri, yeni operasyon tekniÄŸi geliÅŸtirme kararı aldı. Söz konusu operasyon tekniÄŸini doktor ekibi, önce testler yaparak, hastanın zarar görmeksizin bu yeni tedavi ile eksiksiz tedavi edilebileceÄŸine kanaat getirdikten sonra, hastayı ameliyata aldı.

Prof. Dr. Ramazan Akdemir, Dr. ÖÄŸretim Üyesi Yusuf Can ve Dr. Ahmet Can Çakmak’ın birlikte yaptıkları ameliyatın ardından 3 ay geçmesine raÄŸmen hastanın herhangi bir ÅŸikâyeti bulunmuyor.

Kaynak:HaberSAU

FotoÄŸraflar