Ana Sayfa
Duyurular
1 Ekim Dünya Ürtiker Günü

1 EKİM DÜNYA ÜRTİKER GÜNÜ

Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı ÖÄŸretim Üyesi Doç. Dr. Bahar SEVÄ°MLÄ° DÄ°KÄ°CÄ°ER ve  Dr. ÖÄŸr. Üyesi Rabia ÖZTAÅž KARA tarafından 1 Ekim Dünya ÜRTÄ°KER GÜNÜ kapsamında Sakarya EÄŸitim ve AraÅŸtırma Hastanesi Korucuk Kampüsü Dermatoloji kliniÄŸi bünyesinde etkinlik düzenlendi.

Her yıl 1 Ekim’de ürtiker hakkında küresel farkındalığı artırmak ve bundan etkilenenlerin hastalıklarını daha iyi anlamalarını saÄŸlamak amacı ile Dünya Ürtiker Günü kutlanmaktadır. 2022'nin teması, ürtikerden etkilenen insanların yaÅŸamları üzerindeki etkisini vurgulamak için Daha Ä°yi YaÅŸam Kalitesi olarak seçildi. Bu yılki kampanya, ürtikerin yaygın bir durum olduÄŸu konusunda farkındalığı artırmayı ve etkilenenlerin karşılaÅŸtığı zorlukların daha iyi anlaşılmasını saÄŸlamayı amaçlamaktadır. Kampanya, ürtikerli bireylerin yaÅŸam kalitesini iyileÅŸtirmeye ve çevrelerindekilerin algılarını daha iyiye doÄŸru deÄŸiÅŸtirmeye yardımcı olmayı hedeflemektedir.

Etkinlik kapsamında yapılan açıklamada GA2LEN Ürtiker Referans ve Mükemmellik Merkezleri Ağı (GA2LEN UCARE Ağı), Dünya Ürtiker Günü (UDAY) için 2022 farkındalık kampanyasını baÅŸlattı. UDAY, her yıl 1 Ekim'de gerçekleÅŸir ve kurdeÅŸen olarak da bilinen ürtiker hakkında küresel farkındalığı artırmayı ve bundan etkilenenlerin hastalıklarını daha iyi anlamalarını saÄŸlamayı amaçlar.

UDAY 2022'nin teması, ürtikerden etkilenen insanların yaÅŸamları üzerindeki etkisini vurgulamak için Daha Ä°yi YaÅŸam Kalitesi olarak seçildi. Ürtiker hayatın tüm yönlerini etkiler ve ürtiker alevlenme zamanlarında iliÅŸkilerde gerginliÄŸe neden olabilir, kiÅŸinin iÅŸ hayatı dahil olmak üzere hayatını pek çok yönden olumsuz etkileyebilir.

Bu yılki kampanya, ürtikerin yaygın bir durum olduÄŸu konusunda farkındalığı artırmayı ve etkilenenlerin karşılaÅŸtığı zorlukların daha iyi anlaşılmasını saÄŸlamayı amaçlamaktadır. Kampanya, ürtikerli bireylerin yaÅŸam kalitesini iyileÅŸtirmeye ve çevrelerindekilerin algılarını daha iyiye doÄŸru deÄŸiÅŸtirmeye yardımcı olmayı hedeflemektedir. Kampanya kapsamında, ürtikerden etkilenen insanların yaÅŸamları üzerindeki etkisini açıklayan bir dizi video, deÄŸerli eÄŸitim materyalleri içeren yeni markalı bir web sitesi (https://urticariaday.org/) ve 1 Ekim Dünya Ürtiker Gününe kadar kampanyayı tanıtmak için sosyal medya gönderileri hazırlanmıştır.

Ne yazık ki, ürtiker toplum tarafından iyi anlaşılamamaktadır. Halbuki ürtiker, etkilenen bireylerde hem fiziksel hem de zihinsel olarak yaÅŸam kalitesi üzerine olumsuz yönde önemli etki yapmaktadır. UDAY, dünya çapında ürtiker farkındalığını artırmak ve bu durumun anlaşılmasını ilerletmek için bir fırsattır.

Ürtiker, ciltte ani geliÅŸen kaşıntılı pembemsi kırmızı kabarıklarla karakterize bir hastalıktır. Bu ÅŸiÅŸlikler (veya kabarcıklar) çeÅŸitli ÅŸekil ve boyutlarda olabilir ve genellikle bir alerjik reaksiyon veya enfeksiyonun sonucudur. Dört kiÅŸiden biri hayatlarının bir noktasında ürtikerden etkilenir. ÇoÄŸu durumda, birkaç hafta içinde iyileÅŸir (akut ürtiker), ancak dünya nüfusunun yaklaşık yüzde birinde semptomlar daha uzun sürer ve hastalık kronikleÅŸir. Ürtiker fiziksel olarak zayıflatıcı ve tedavisi zor olabilse de, sadece fiziksel bir hastalık deÄŸildir ve yaÅŸam kalitesi üzerindeki etkisinin çoÄŸu ruh saÄŸlığı ile ilgilidir. Etkilenenler için önemli bir sıkıntıya veya utanca neden olabilir ve birçok insan kendisini damgalanmış hisseder. 

GA2LEN UCARE Ağı Hakkında

GA2LEN Ürtiker Referans ve Mükemmellik Merkezleri Ağı (GA2LEN UCARE Ağı), ürtiker tedavisini iyileÅŸtirme ortak amacı olan ürtikerologlar ve ürtiker merkezlerinden oluÅŸan en büyük ve en aktif küresel konsorsiyumdur. Alerjik hastalıklarda uzmanlaÅŸmış önde gelen Avrupa araÅŸtırma merkezlerinden oluÅŸan bir konsorsiyum olan Global Allergy and Asthma European Network (GA2LEN), alerjinin özel alanlarda referans ve mükemmellik merkezlerinin geliÅŸimini, etkileÅŸimini ve akreditasyonunu destekleyen bir programın parçası olarak kurulmuÅŸtur. UCARE'nin odak noktası, doktorlar ve hastalar için ortak tanı ve tedavi kılavuzları, araÅŸtırma, eÄŸitim ve öÄŸretim faaliyetleri ve aynı zamanda ürtiker konusunda toplumu bilinçlendirmektir.

 

 

 

FotoÄŸraflar