Sakarya Üniversitesi SaÄŸlıkta BiliÅŸim-Teknoloji ve Ä°novasyon AraÅŸtırmaları öÄŸrenci TopluluÄŸunun gerçekleÅŸtirmiÅŸ olduÄŸu "SaÄŸlıkta ChatGpt, Hassas Tıp ve Yenilikçi SaÄŸlık Teknolojileri" konulu etkinlik 10 Mayıs 2023 tarihinde Sakarya Üniversitesi kongre kültür Merkezi’nde gerçekleÅŸmiÅŸtir. Panele birbirinden deÄŸerli sekiz faklı konuÅŸmacı hocamız katılmıştır. Toplantıya önce topluluk baÅŸkanı SAU tıp fakültesi 4.sınıf öÄŸrencisi Abdullah Kansu’nun konuÅŸması sonrasında topluluk akademik danışmanı Prof Dr Mustafa AltındiÅŸ’in hoÅŸgeldiniz konuÅŸmaları akabinde ilk konuÅŸmayı Prof Dr Melih Bulut hoca “dijital saÄŸlık teknolojileri” konusunda yapmıştır. Sayın Bulut konuÅŸmasında insanların saÄŸlıkla ilgili beklentilerinin deÄŸiÅŸtiÄŸini saÄŸlık teknolojilerinin de buna hızlı ayak uydurduÄŸunu belirtmiÅŸtir. Koruyucu kusursuz ve bireyselleÅŸtirilmiÅŸ tıbbın öneminin her gün daha fazla artmakta oldugunu vurgulamıştır. Ardından Dr Åževval KaradaÄŸ, son günlerde hızla gündemimize giren ChatGPT konusunu ekranda canlı örnekler vererek detaylandırmiÅŸtir. Sonraki konuÅŸmacı Gebze teknik Üniversitesi’nden Prof Dr Damla Arısan hocamız “hassas tıp ve biogiriÅŸimcilik” konularında genç katılımcılara ve öÄŸrencilere bilgiler vermiÅŸtir.
SaÄŸlık Bilimleri Ünversitesinden katılan Dr Ahmet Katı ise deney hayvansız yapılacak olan araÅŸtırma modellerinin geleceÄŸinden bahsetmiÅŸtir. Sn katı konuÅŸmasında ÅŸu konulara temas etmiÅŸtir;
“Hayvansız test teknolojileri, birçok alanda insan ve hayvan saÄŸlığı için önemli bir alternatif oluÅŸturmaktadır. Hayvan testleri yerine kullanılan hayvansız test teknolojilerinin saÄŸlık açısından önemi aÅŸağıdaki ÅŸekilde özetlenebilir:
1. Daha etik ve sürdürülebilir:
2. Daha hassas sonuçlar:
3. Daha hızlı ilaç geliÅŸtirme süreci:
4. Daha ekonomik:
5. Daha iyi düzenleyici uyum:
GeliÅŸen hayvansız test teknolojileri alanında ülkemizdeki ilk biyoteknoloji giriÅŸimi Omic-A AraÅŸtırma ve Ä°novasyon olarak Omic-A Skin markasıyla yapay deri geliÅŸtirerek bu teknolojide öncü olmuÅŸtur. Bu sistemin yanı sıra Ar-Ge çalışmaları ile geliÅŸtirilen Omic-A Sense yani biyosensör teknolojisi yardımıyla bir hücre içerisinde farklı organellerde farklı metabolik cevapları takip edebilmekteyiz. Bu teknoloji in vitro toksikoloji alanında yeni nesil güvenlik kriteri olabilecek düzeyde bir geliÅŸmedir.
Dr. Åževval KaradaÄŸ doÄŸal dil iÅŸleme yapay zeka ürünü olan chatgpt teknolojisinin tıp eÄŸitimi ve saÄŸlık hizmetlerinde olası kullanım alanlarını anlattı. ÖÄŸrenciler için 7/24 mentorluk yapmaktan, hasta doktor senaryolarını simüle etmeye kadar çeÅŸitli kullanım alanlarından örnekler verildi. DoÄŸru sorular sormanın öneminden bahsedildi. TeknosaÄŸlık okuryazarlığının önemine vurgu yapıldı. ÖÄŸrencilere hayal kurmanın öneminden ve hayal defteri tutmalarını tavsiye ederek konuÅŸma sonlandı.
Hayvansız test teknolojilerinin geliÅŸmesi ve geliÅŸtirilmesi hem üniversite düzeyinde nitelikli ve odaklı araÅŸtırmalara öncelik verilmelidir. Bu basamakla birlikte üretilen bilginin ticarileÅŸtirilmesi amacıyla biyoteknoloji giriÅŸimlerine hız verebilecek teknolojik altyapıların tasarımına ve kullanımına öncelik verilmelidir. Özetle, büyüyen ve geliÅŸen bu alan üniversite, sanayi, özel sektörler, sivil toplum kuruluÅŸlar ve giriÅŸimciler dahil olmak üzere çok paydaÅŸlı bir ekosistemin oluÅŸturulması ve yönetilmesi gerekmektedir” denilmiÅŸtir.
Yine SaÄŸlık Bilimleri Üniversitesi’nden Dr Sevde AltuntaÅŸ da “hassas tıp uygulamalarında mikro doku uygulamalarını” aktarmıştır. Toplantının bir diÄŸer ilginç konusu ise Dr Yusuf YeÅŸil’in dijital saÄŸlıkla alakalı aktardıkları olmuÅŸtur. Dr YeÅŸil konuÅŸmasında SaÄŸlıkta dijitalleÅŸme ile artan dijital saÄŸlık verisini kullanarak saÄŸlığı predikt etmenin önemi, yapay zeka dil modelleri yardımıyla geliÅŸen saÄŸlık bilgisine eriÅŸimden bahsetmiÅŸtir. Son konuÅŸmacı Dr Ümit Fırat ise “tanı testlerinde gelecek” invitro diagnostik (IVD) sektörünün geldiÄŸi ve bundan sonra gideceÄŸi noktayı genç katılımcılara aktarmıştır. Sektörün sanayi boyutu ve uluslararası stratejilerinden bahsetmiÅŸtir. KonuÅŸmanın ardından soru cevap kısımlarına geçilmiÅŸ güzel bir tartışma ortamı sonrası katılımcılara teÅŸekkür belgeleri verilerek toplantı sonlandırılmıştır.