Klinik Mikrobiyota Semineri

KLÄ°NÄ°K MÄ°KROBÄ°YOTA SEMÄ°NERÄ°

Sakarya Üniversitesi SaÄŸlıkta BiliÅŸim-Teknoloji ve Ä°nnovasyon AraÅŸtıırmaları TopluluÄŸu (BÄ°LTEKÄ°N) tarafından 5-6 Haziran 2023 tarihleri arasında Sakarya Üniversitesi Esentepe Kampüsü Kültür ve Kongre Merkezinde "Klinik Mikrobiyota" konulu 6 oturumdan oluÅŸan bir seminer düzenlenecektir. Seminerde farklı klinik durum ve yaklaşımların mikrobiyota iliÅŸkisi enine boyuna tartışılacak yeni araÅŸtırma konuları gündeme getirecek, katılımcıların ve öÄŸrencilerimizin mikrobiyota ile daha derin bir iliÅŸki kurmaları saÄŸlanacaktır..

Mikrobiyota nedir?

Vücudumuzdaki mikroorganizmaların toplamıdır. Bu mikroorganizmalar arasında bakteriler, mantarlar, virüsler ve parazitler yer alır. Mikrobiyotamızın büyük bir bölümü barsaklarımızda bulunur. Son yıllarda yapılan araştırmalar, mikrobiyotanın insan sağlığı üzerinde önemli bir etkisi olduğunu göstermektedir. Özellikle barsak mikrobiyotasının sağlıklı beslenme, bağışıklık sistemi, beyin fonksiyonları ve hatta duygusal durum gibi birçok alanda rol oynadığı bilinmektedir. Barsak mikrobiyotası, sindirim sistemi boyunca bulunan mikroorganizmalar tarafından kontrol edilir. Bu mikroorganizmaların bir kısmı faydalıdır, örneğin; barsak hareketlerini düzenlemek ve bağışıklık sistemini güçlendirmek gibi işlevleri yerine getirirler. Diğer mikroorganizmalar ise zararlıdır ve sağlığımıza zarar verebilirler.

Mikrobiyota deÄŸiÅŸimleri günlük pratikte pek çok hastalığın sebebi ya da sonucu gibi gözlenmektedir.