Sakarya Üniversitesi (SAÜ), “Türkiye SaÄŸlık Enstitüleri BaÅŸkanlığı (TÜSEB) Proje Destekleri ve Tıbbi Cihaz GeliÅŸtirme Süreçleri” sempozyumuna ev sahipliÄŸi yaptı. SAÜ Teknokent’in düzenlediÄŸi sempozyumda Sakarya Üniversitesi’nin AraÅŸtırma Üniversitesi olma hedefine yönelik önemli bilgiler verildi.
SAÜ Tıbbi cihaz geliÅŸtirme süreçleri ve (TÜSEB) proje desteklerı sempozyumu açılış konuÅŸmasını gerçekleÅŸtiren Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emrah DoÄŸan, “Bugün çok anlamlı birgün bizim için çünkü (TÜSEB) ilk defa üniversitemize geliyor. TÜSEB’in bizim için anlamı çok büyük, son yıllarda üniversitemizde saÄŸlık alanında (TÜSEB) projelerine epey bir ilgi var” dedi. DoÄŸan, konuÅŸmasında 2023 yılına 16 proje ile baÅŸlandığını ve 4 kabul olduÄŸunu belirtti.
Sakarya Teknokent Genel Müdürü Dr. Yakup KöseoÄŸlu, ” SaÄŸlık sektörü aslında yenilikçiliÄŸi barındıran bir alan. Üretim alanında saÄŸlık sektöründeki en küçük buluÅŸ bile diÄŸer sektörlerdeki çok büyük cihazlardan daha kıymetli” ÅŸeklinde görüÅŸlerini belirtti. KöseoÄŸlu araÅŸtırma geliÅŸtirmenin önemine deÄŸinerek, “TUSEB gibi kuruluÅŸların destekleri ile siz deÄŸerli akademisyenlerin ve firmaların da çalışmaları ile bu alanda dışa bağımlılığı azaltıp Türkiye’ nin ihracatta ciro oranını yükseltmek için çalışmalara devam edeceÄŸiz” dedi.
Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. OÄŸuz Karabay da SAÜ’nün projelendirme alanındaki baÅŸarısından bahsederek, “SAÜ proje kültüründe belli bir yere gelmiÅŸ durumda, Tıp Fakültesi olarak biz de bu konuda atılım halindeyiz” diyerek görüÅŸlerini belirtti.
TÜSEB AR-GE DESTEKLERÄ°’NÄ°N ÜRÜN ve DEÄžERE DÖNÜÅžÜM SÜRECÄ° ; SAÄžLIK ENDÜSTRÄ°LERÄ°NDE YERLÄ°LEÅžME STRATEJÄ°LERÄ°
TÜSEB Proje Yönetimi ve Destek Daire BaÅŸkanı Batuhan YeÅŸilyurt konuÅŸmasına, SAÜ’nün AraÅŸtırma Üniversitesi olma yolundaki azmine iÅŸaret ederek, “Bu kadar ısrarlı bir yüksekleÅŸi birçok üniversitede görmedim” diyerek baÅŸladı. YeÅŸilyurt konuÅŸmasının devamında “SAÜ, ilk desteÄŸini aslında 2020 yılında almak üzere bir baÅŸvuru yapıyor. 2021-2022-2023 ve 2024 yıllarında baÅŸvuru sayılarını düzenli olarak arttırıyor. Biz her yeni üniversite ziyareti sonrası bir fizibilite yaparız. Üniversitenin genel yapısını anlamaya çalışırız. Dünyadaki global pazarda Türkiye nasıl söz sahibi olabilir ,bilhassa Türkiye’den saÄŸlık alanında nasıl yenilikler çıkabilir. Nasıl yerli tıbbı cihaz çıkar nasıl yerli aşı çıkar. Bunların üzerinde yoÄŸunlaşırız. Hayalleri olan akademisyenler saÄŸlık alanında bir destek arıyorsa eÄŸer gidebileceÄŸi bir kapı var ve biz bugün bunun için burdayız” dedi.
TUSEB hakkında bilgi veren YeÅŸilyurt, “TÜSEB 2014 yılında kuruluyor, dolayısIyla anlattığım herÅŸeyi bu minvalde deÄŸerlendirmenizi istiyorum. Dünyada eÅŸ deÄŸerlere baktığımızda özellikle Amerika’daki benzer kuruluÅŸun kurulmasını esas alıyoruz. Almanya, Ä°ngiltere ve Japonya’da saÄŸlık endüstrisinin göz önünde olarak yaptığını söyleyebilirim. TÜSEB’in bütün ÅŸeması 2014’te ÅŸekilleniyor. SaÄŸlık Bakanımız Sayın Dr. Fahrettin Koca’ya doÄŸrudan baÄŸlı bir baÅŸkanlık olarak teÅŸekkül ediyor. Bu durum akışkan bürokrasi için çok önemlidir. Åžimdi biz nerdeyiz ondan bahsedeyim. Biz Ä°stanbul’dayız, TÜSEB’i Ä°stanbul’dan yürütüyoruz fakat Ankara’da Aziz Sancar AraÅŸtırma Merkezi ( ASAM) hummalı bir ÅŸekilde çalışmaların yürütüldüÄŸü laboratuvarımız var. Her iki yerleÅŸke için de biz sürekli istiham saÄŸlıyoruz ve bunların çok zor süreçler deÄŸil mail üzerinden görüÅŸerek hallediyoruz. Proje personelleri Ankara ilinde daha çok, Ä°stanbul’da ise kadrolu personeller var” ÅŸeklinde konuÅŸtu.