Ana Sayfa
Duyurular
Dr. Öğr. Üyesi Rabia Öztaş Kara'dan Tüseb Başarısı

DR. ÖĞR. ÜYESİ RABİA ÖZTAŞ KARA'DAN TÜSEB BAŞARISI

Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü ÖÄŸretim Üyesi Dr. ÖÄŸr. Üyesi Rabia ÖztaÅŸ Kara’nın yürütücülüÄŸünü yaptığı Termoelektrik (Peltier) Soğutmalı Sıcak ve Soğuk Ürtiker Tıbbi Cihazı Geliştirilmesi” baÅŸlıklı projesi Türkiye SaÄŸlık Enstitüleri BaÅŸkanlığı-TÜSEB-B Grubu Ar-Ge Projeleri kapsamında destek almaya hak kazandı.

Isı ile tetiklenen sıcak ve soÄŸuk ürtiker tanısının konulması, ölümcül şiddetli reaksiyon geliÅŸtirebilecek kritik sıcaklık eşiğinin güvenli bir şekilde belirlenmesi, tedavi etkinliÄŸinin izlenebilmesini saÄŸlayan tıbbi cihaz geliÅŸtirilmesini hedefleyen bu projenin araÅŸtırma ekibinde araÅŸtırmacı olarak Sakarya Ünı̇versı̇tesı̇ Mühendı̇slı̇k Fakültesı̇ Makı̇ne Mühendı̇slı̇ğı̇ Bölümünden Prof. Dr. YaÅŸar Ä°slamoÄŸlu, Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesinden Doç. Dr. Bahar Sevimli Dikicier, Kayseri Åžehir Hastanesinden Doç. Dr. Ragıp ErtaÅŸ, Sakarya Ünı̇versı̇tesı̇ Mühendı̇slı̇k Fakültesı̇ Elektrı̇k-Elektronı̇k Mühendı̇slı̇ğı̇ Bölümünden Dr. ÖÄŸr. Üyesi Ahmet KüçükerSakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Dr. Mustafa Kurt, Sakarya Ünı̇versı̇tesı̇ Mühendı̇slı̇k Fakültesı̇ Makı̇ne Mühendı̇slı̇ğı̇ Bölümünden Atilla Sevli, Sakarya Ünı̇versı̇tesı̇ Mühendı̇slı̇k Fakültesı̇ Elektrı̇k-Elektronı̇k Mühendı̇slı̇ğı̇ Bölümünden Muhittin Talha Faydalı ve Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi öÄŸrencisi Ä°rem Ä°slamoÄŸlu yer alıyor.

Projede geliÅŸtirilmesi planlanan tıbbi cihazın klinik kullanıma uygun, çevre dostu, düşük maliyetli, yerli, güvenilir ve standardize olması çalışmanın en önemli özgün deÄŸerini oluÅŸturuyor. Tasarlanan tıbbi cihazın geliÅŸtirilmesi ile rutin dermatoloji pratiÄŸinde dermatologların poliklinikte yardım alacakları, hastalarına kaçınması gereken veya kaçınması gerekmeyen sıcaklık dereceleri hakkında uygun tavsiyeler verebilmelerini, ölümcül şiddetli reaksiyon geliştirebilecek kritik sıcaklık eşiğini belirlemelerini, tedavi etkinlik takibi yapabilmelerini hedefliyor.

Projenin başarı ile tamamlanması durumunda sıcak ve soğuk ürtiker teşhisinde yüksek performanslı, hızlı temin edilebilen, kullanımı kolay, portatif ve muadiline kıyasla düşük maliyetli yerli bir ürün geliştirilecek. Projenin ülkemize hem sosyal hem ekonomik yönden çok önemli bir katkı sağlaması bekleniyor. Ayrıca projenin yerli olması sayesinde geliştirme/servis aşamaları gibi bazı hizmetlerde dışa bağımlılık olmaksızın kolaylıkla gerçekleştirilebilecek.
Kaynak:HaberSAÜ

FotoÄŸraflar