Ana Sayfa
Duyurular
Tübitak'tan İki Projeye Destek

TÃœBÄ°TAK'TAN Ä°KÄ° PROJEYE DESTEK

Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh SaÄŸlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı ve Sakarya EÄŸitim AraÅŸtırma Hastanesi bünyesinde faaliyet gösteren Psikiyatri KliniÄŸi, TÜBÄ°TAK'tan iki yeni araÅŸtırma projesi için destek almayı baÅŸardı. Bu projeler, tıpta uzmanlık tezi olarak planlanmış olup, asistan hekimlerin yürütücülüÄŸünde gerçekleÅŸtirilen ilk projeler olmasıyla dikkat çekiyor.


Ä°lk proje, Prof. Dr. Esra Yazıcı'nın danışmanlığında ve Asist. Dr. Melihcan Ocak'ın yürütücülüÄŸünde ilerliyor. "HIV ile YaÅŸayan Bireylerde Klotho, FGF 21 Düzeyleri ile Nöroplastisite ve Ä°liÅŸkili Etmenlerin Ä°ncelenmesi" baÅŸlıklı bu araÅŸtırmada, Prof. Dr. OÄŸuz Karabay, Prof. Dr. Ahmet Bülent Yazıcı ve Doç. Dr. Derya Güzel ErdoÄŸan da görev alıyor. Bu çalışma, HIV tanılı hastalarda psikiyatrik belirtiler ve biliÅŸsel iÅŸlevlerin nöro-biyobelirteçlerle olan iliÅŸkisini incelemeyi hedefliyor. Proje ile  HIV'de psikiyatrik belirtilerin etiyolojisinin daha iyi anlaşılması böylece muhtemel  tedavilerde ilerleme kaydedilmesi amaçlanıyor.


Ä°kinci proje, Prof. Dr. Ahmet Bülent Yazıcı'nın danışmanlığında ve Asist. Dr. Abdüllatif Koyun'un yürütücülüÄŸünde yürütülüyor. "Dikkat EksikliÄŸi ve Hiperaktivite BozukluÄŸu Tanılı Hastalarda BiliÅŸsel Ä°ÅŸlevler ile Endokannabinoid Sistem, BDNF ve NFL Arasındaki Ä°liÅŸkinin Ä°ncelenmesi" isimli bu araÅŸtırmada ise Yrd. Doç. Dr. Enes Sarıgedik, Doç. Dr. Derya Güzel ErdoÄŸan ve Prof. Dr. Esra Yazıcı görev alıyor. Bu projede ise Dikkat EksikliÄŸi ve Hiperaktivite BozukluÄŸu (DEHB) olan hastalarda biliÅŸsel iÅŸlevler ile endokannabinoid sistem, BDNF ve NFL arasındaki iliÅŸkiyi inceleyerek, DEHB'nin nedenlerini daha iyi anlaşılması amaçlanıyor.


Psikiyatri kliniÄŸi, daha önce de anabilim dalı öÄŸretim üyelerinin yürütücülüÄŸünde TÜBÄ°TAK desteÄŸi almayı baÅŸarmıştı. Halen çok sayıda proje, hem diÄŸer disiplinlerle iÅŸ birliÄŸi halinde hem de kliniÄŸin kendi bünyesinde farklı baÅŸlıklarda eÅŸ zamanlı olarak yürütülmeye devam ediyor. Bu yeni projelerin, klinikteki araÅŸtırma faaliyetlerine önemli katkılar saÄŸlayacağı ve saÄŸlık bilimleri alanında yenilikçi çözümler geliÅŸtirilmesine yardımcı olacağı düÅŸünülüyor.

FotoÄŸraflar