Ana Sayfa
Duyurular
Fakültemizden Tüseb Başarısı

FAKÃœLTEMÄ°ZDEN TÃœSEB BAÅžARISI

Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı ÖÄŸretim Üyesi Prof. Dr. Dilcan Kotan’ın yürütücülüÄŸünü yaptığı “Myastenia Graves Hastalarında Semaforin Düzeylerinin Hastalık ile Ä°liÅŸkisinin Ä°ncelenmesi” baÅŸlıklı projesi Türkiye SaÄŸlık Enstitüleri BaÅŸkanlığı-TÜSEB-A Grubu Acil Ar-Ge Projeleri kapsamında destek almaya hak kazandı.

Proje kapsamında Sakarya EÄŸitim AraÅŸtırma Hastanesi Nöromüsküler poliklinikte takip edilen otoimmün gidiÅŸli myasteni graves hastalarında, hastalığın oluÅŸ nedenine yönelik semaforinlerin etkisi araÅŸtırılacak. Projede araÅŸtırmacı olarak Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalından Doç. Dr. Özlem Aydemir, Sakarya Akyazı Devlet Hastanesinden Uzman Dr. Esen Ciritli yer alıyor.

Projede, nörobilim alanında Ülkemizde ve Dünya’da ilk kez araÅŸtırılacak biyomarkırların hastalığın oluÅŸundaki etkisi azaltmak ve yeni tanısal metod geliÅŸtirmeye katkıda bulunulması hedefleniyor.

Projeden elde edilecek sonuçlar doÄŸrultusunda, hastalık, hastalığın ÅŸiddeti, hastalığın prognozu ile iliÅŸkisini ortaya koyabilecek sonuçlar elde edilmesi durumunda hastalığa dair tanılama ve takip aÅŸamasında güçlü, elveriÅŸli, kolay uygulanabilir bir metod geliÅŸtirmiÅŸ olacak. Öte yandan seronegatif MG için de semaforinlerin nöromuskuler bileÅŸkedeki iletinin saÄŸlıklı ÅŸekilde sürdürülmesi üzerine etkilerini ortaya koyabilecek bu çalışma, antikor titresi ile semaforin düzeyleri arasındaki iliÅŸkiyi de ortaya koymuÅŸ olacak. 

Çalışma, MG hastalarında, klinik ÅŸiddeti yüksek olan hastalar için semaforin düzeylerinin ve subgruplarının ilgili olup olmayacağı, hangi subgrupların böyle bir klinikle iliÅŸkili olup olmayacağına da açıklık kazandırmış olacak. 

Çalışma sonucunda; MG hastalarında kolay uygulanabilir ve ulaşılabilir bir yöntemle, hastalık ÅŸiddet ve prognozunu tahmin etmede kullanılabilirliÄŸi araÅŸtırılmış olacak. Projenin ülkemize hem sosyal hem ekonomik yönden çok önemli bir katkı sağlaması bekleniyor. Tanısal anlamlılık durumunda tanı kiti oluÅŸturmak için AR-GE faaliyeti yürütülecek. Böylece kliniÄŸi ÅŸiddetli seyredecek hastaları önceden tanımlamak kolaylaÅŸabilecek, erken dönemde daha agresif tedavi yöntemleri ve daha sık takiple hastaların uzun yoÄŸun bakım yatışları, artmış özürlülük durumu ve hastalığın ortaya çıkardığı yüksek maliyetli saÄŸlık harcamalarının önüne geçilebilecek.