Ana Sayfa
Duyurular
Fakültemizden 1002-A Projesi

FAKÃœLTEMÄ°ZDEN 1002-A PROJESÄ°

Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı ÖÄŸretim Üyesi Doç. Dr. Derya GÜZEL ERDOÄžAN’ın yürütücülüÄŸünü yaptığı “Deneysel Romatoid Artrit Modelinde Ganoderik Asit A Tedavisinin KaraciÄŸer Dokusuna Etkilerinin AraÅŸtırılması' baÅŸlıklı projesi Türkiye Bilimsel ve Teknolojik AraÅŸtırma Kurumu-TÜBÄ°TAK  1002 -A Hızlı Destek Modülü kapsamında destek almaya hak kazandı.

Doç. Dr. Derya GÜZEL ERDOÄžAN “Romatoid Artrit hastalığı deney modeli olarak araÅŸtırma konusudur. Romatoid artrit en yaygın otoimmün hastalıklardan biridir. RA, eklem ve etrafındaki dokuda inflamasyonla karakterizedir ve uzun dönemde baÅŸka eÅŸlik eden sistemik hastalıklar da görülebilir.

Romatoid Artrit gibi otoimmün ve kronik inflamatuar bozukluklarda immün yanıtın modülasyonunda ve tedavi süresinde karaciÄŸerin rolünü doÄŸrulayan birçok çalışma vardır. Literatürde Ganoderik Asit A nın hem antiınflamatuar etkileri olduÄŸu hem de karaciÄŸeri de koruyan bir molekül olduÄŸu gösterilmiÅŸtir.  Proje kapsamında Romatoid Artrit oluÅŸturulan deney hayvanlarında karaciÄŸer hasarının histolojik ve moleküler olarak analizi yapılması planlanmaktadır. Ayrıca Romatoid Artrit  hastalığı oluÅŸturulan deney hayvanlarında Ganoderik asit- A  molekülünün karaciÄŸerdeki protektif etkileri de histolojik ve moleküler tekniklerle araÅŸtırılacaktır.

Çalışma  Yüksek Lisans Tez Projesi kapsamında M.Sc.AyÅŸenur Demir’in “Deneysel Olarak Romatoid Artrit (RA) Modeli OluÅŸturulmuÅŸ Farelerde Ganoderik Asit A (GAA) Uygulamasının Artrit Parametreleri Üzerine Etkisi” tezinden elde edilen umut verici sonuçlardan yola çıkarak geliÅŸtirilmiÅŸtir.

Ganoderik Asit A’nın yeni bir tedavi yöntemi olup olamayacağını moleküler sonuçlarla göstermek, diÄŸer otoimmün ve inflamatuar hastalıklar için yeni bir bakış açısı geliÅŸtirmek, hastalığın kendisinin ve günümüz klasik tedavi yöntemlerinin sık komplikasyonu olarak karaciÄŸer dokusunda  zarar verici etkileri bu molekül ile azaltıp azaltmayacağını araÅŸtırmak beklenen diÄŸer proje hedefleridir” dedi.