Ana Sayfa
Duyurular
Primer Ptca Erkeklerde Daha Faydalı.

PRÄ°MER PTCA ERKEKLERDE DAHA FAYDALI.

 

Ä°lk 12 saatte tıkalı damarın açılması Akut Miyokart Enfarktüsü tedavisinde en önemli ve en hayat kurtarıcı tedavidir. Tıkanmış olan kalp damarının açılması ya pıhtı eritici ilaçlarla veya primer PTCA ve/veya stent tedavisiyle mümkündür.

Primer PTCA, günün hangi saatinde olursa olsun, Akut Miyokart Enfarktüsü geçirmekte olan bir hasta için tüm anjiyografi ekibinin toplanıp vakit kaybetmeden koroner anjiyografi yaparak ilgili tıkalı kalp damarını balon ve/veya stent ile açılması iÅŸlemidir.  

Primer PTCA, pıhtı eritici ilaçlara göre, hastada meydana gelen iç-dış kanama, yeniden kalp krizi geçirme, beyin felci ve ölüm oranını azaltma bakımlarından, tartışmasız daha üstün bir tedavi yöntemidir.

Bu konuda Tıp Fakültemizin adres gösterildiÄŸi bir uluslar arası makalede,  Akut Miyokart Enfarktüsü geçiren erkek hastalarda, literatürde ilk kez,  “Erektil Disfonsiyon” olarak adlandırılan cinsel iÅŸlev bozukluÄŸunun, Primer PTCA ile azaldığı gösterilmiÅŸtir.

Åžüphesiz primer PTCA/stent daha fazla emek, beceri, fedakârlık gerektiren bir iÅŸlem olup; saÄŸlık memuru, hemÅŸire, asistan doktor, uzman doktor, öÄŸretim üyesi kalp cerrahisi ekibi, tüm hastane yönetimini ve ülke yönetimini de ilgilendiren bir ekip iÅŸidir.

Türk Kardiyoloji DerneÄŸi SaÄŸlık Bakanlığı desteÄŸi ile, tüm Avrupa Ülkelerinde Primer PTCA oranını yükseltmek amacıyla baÅŸlatılan” Stent For Life” Projesine dahil olmuÅŸtur. Burada temel amaç; Akut Miyokart Enfarktüsü geçiren daha fazla hastaya Primer PTCA yapılmasına ve daha fazla hayatın kurtulmasına öncülük etmek, bu konudaki bilinci artırmaktır.