Kasımda Gribe Dikkat

KASIMDA GRÄ°BE DÄ°KKAT

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı BaÅŸkanı Prof. Dr. OÄŸuz Karabay, kasım ayının gribe yakalanan insanlar için en riskli dönem olduÄŸunu anlattı.

Havaların soÄŸumasıyla insanların kapalı mekanlara yöneldiÄŸine iÅŸaret eden Karabay, bunun da grip salgınını artırdığını söyledi.

Karabay, kasımda gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkının yüksek olduÄŸuna dikkati çekerek, ''Ä°nsanlar, yazdan henüz çıkmış olmanın verdiÄŸi bir psikolojide. Kendimizi hala yaz aylarında zannediyoruz ve kış mevsimine göre giyinmiyoruz. Hala yazı yaşıyoruz ancak soÄŸuklar iyiden iyiye geldi'' ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Karabay, grip sonrası komplikasyonlara baÄŸlı olarak bazı hastalarda zatürre riskinin ortaya çıktığını vurguladı.

''60 yaşındaki birisi grip geçirdiÄŸinde grip sonrası komplikasyonlar onu ölüme götürebilir'' diyen Karabay, ''Grip sonrası zatürre geçiren diyabet, ÅŸeker ve kalp yetmezliÄŸi bulunan insanlar, aylarca yataÄŸa mahkum kalabilir. Bu insanlar zatürre nedeniyle ölebilir ya da ağır hasar görebilir'' ifadelerini kullandı.

TRT