Ana Sayfa
Duyurular
Dünya'da İlk Kez Sakarya'da Uygulandı
DÃœNYA'da Ä°LK KEZ SAKARYA'da UYGULANDI

DÃœNYA'da Ä°LK KEZ SAKARYA'da UYGULANDI

Dünyada Ä°lk Sakarya Üniversitesi’nde Uygulandı

 

Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji kliniÄŸinde anjiyo esnasında oluÅŸacak problemlerin cerrahi müdahaleye gerek kalmaksızın üstesinden gelebilecek bir teknik geliÅŸtirildi. TekniÄŸin dünyada bir ilk olduÄŸunun altını çizen kardiyolog Prof. Dr. Ersan Tatlı “Bu tekniÄŸimizi ve çalışmamımızı uluslararası bir makale ile de tüm dünya ile paylaÅŸtık. Dünyada bugüne kadar en yüksek örneklemle yapılmış bir çalışma bu aynı zamanda. En yüksek sayı 8 bindi bugüne dek. Biz 10 binin üzerinde vaka deÄŸerlendirdik” ifadelerini kullandı.

Kalp hastalıklarında erken tanı, diÄŸer tüm hastalıklarda olduÄŸu gibi baÅŸarılı bir tedavi için büyük önem taşıyor. Kalp rahatsızlıklarından en iyi tanı yöntemi olarak anjiyo ön plana çıkıyor. Kalp ve damar hastalıklarının belirlenmesinden sık kullanılan anjiyo, el bileÄŸinden de yapılabiliyor. El bileÄŸinden yapılan anjiyo hastalara büyük kolaylık sunuyor.

Kalp ve damar hastalıklarının teÅŸhisinde sık kullanılan anjiyo yöntemi hem kasıktan hem el bileÄŸinden yapılabiliyor. Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi ÖÄŸretim Üyesi Prof. Dr. Ersan Tatlı, el bileÄŸinden yapılan anjiyonun daha konforlu ve güvenli olduÄŸuna dikkat çekiyor. Dünyada bu yöntemin yaygınlaÅŸmaya baÅŸladığını belirten Prof. Dr. Tatlı, “Anjiyo eskiden hep kasıktan yapılıyordu. Son dönemlerde el bileÄŸinden yapmaya baÅŸladık. Bilekten anjiyo, kalp ve damar hastalıklarının tanısında hastalar açısından büyük kolaylık saÄŸlıyor. Kasıktan yapılan anjiyoya göre daha konforlu ve daha az problem çıkaran bir iÅŸlem. Hastanın 3-5 dakika içerisinde anjiyosu tamamlanıyor. Sonrasında hasta ayaÄŸa kalkabiliyor. Bu teknikle yapılan anjiyo sonrası hastaların hastanede kalmasına gerek kalmıyor. Operasyon sonrası hastalar iÅŸine geri dönebiliyoor. Kasıktan yapılan anjiyoda hasta en az 6 saat kum torbası üzerine koyuması ve kımıldamaması lazım. Sonraki süreçte de bir 6 saat yani 12 saat yatakta yatıyor olması lazım. O yüzden el bileÄŸinden yapılan anjiyo ve stentleme iÅŸlemi daha popüler bir hale geldi. Ayrıca bilekten anjiyo istenmeyen komplikasyonların önlenmesi açısından da faydalı bir teknik” diye konuÅŸtu.

Dünyada bu yöntemin 5 yıldır uygulandığını anımsatan Tatlı, “Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi 2010 yılından bu yana bu yöntemi uyguluyor. Bu anlamda dünyayla neredeyse aynı zamanda bu yöntemi baÅŸarıyla uyguluyoruz. Türkiye’de bu yöntemi ilk uygulayanlardan biri SAÜ Tıp Fakültesi oldu” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

BaÅŸarı oranı çok yüksek

Bu yöntemle yapılan müdahalelerin baÅŸarı oranının çok yüksek olduÄŸunun altını çizen Tatlı: “Bilekten anjiyo yöntemi ile yaklaşık 10 bin vaka yaptık. Bu vakaların 2 bin 700’ü stent geri kalan kısmı ise anjiyo iÅŸlemi. Bu vakalarda ortaya çıkan problemleri rapor ettik. 45 problemli vakamız var, bunların sadece ikisine cerrahi müdahale edilmiÅŸ. Yani 10 bin vakada, iÅŸleme baÄŸlı problem geliÅŸen sadece 2 vakamız var. Dolayısıyla bu yöntemde baÅŸarı oranı çok yükse, problem yaÅŸama olasılığı çok az” ifadelerini kullandı.

Dünyada ilk SAÜ’de

Anjiyo esnasında meydana gelebilecek problemler için yeni bir teknik geliÅŸtirdikleri bilgisini veren Prof. Dr. Tatlı ÅŸunları kaydetti:

“Anjiyo esnasında ortaya çıkan problemlerde, damarın yırtıldığı zamanlarda da onların üstesinden gelebilmek için yeni bir teknik geliÅŸtirdik. Bu teknikle, yırtılan damarın içerisine daha büyük çapta bir kateter koyup 15-20 dakika orada bekletiyoruz. Böylece yırtılan damarın kapandığını görüyoruz. BaÅŸka merkezler cerrahi yöntem uygularken, biz birçok hastada bu yöntemle cerrahi müdahaleye gerek kalmaksızın problemin üstesinden geliyoruz. Bu tekniÄŸi dünyada ilk kez biz bulduk. Dünyada ilk kez Sakarya Üniversitesi’nde geliÅŸtirildi bu teknik. El bileÄŸinden stent ya da anjiyo esnasında damar yırtılmalarını cerrahiye yani ameliyata gitmeden halledebilen bir yöntem. Bu tekniÄŸimizi ve çalışmamımızı uluslararası bir makale ile de tüm dünya ile paylaÅŸtık. Dünyada bugüne kadar en yüksek örneklemle yapılmış bir çalışma bu aynı zamanda. En yüksek sayı 8 bindi bugüne dek. Biz 10 binin üzerinde vaka deÄŸerlendirdik.”

Dünyanın sayılı klinikleri ile yarışıyoruz

Bilekten yapılan anjiyonun hastanın tercihine bırakıldığını aktaran Tatlı “Bu bir konfor hasta açısından. Kasık yolu ile anjiyo esasında doktor açısından daha rahat bir yöntem. Çünkü koldan yaptığımız vakalarda daha fazla radyasyon alıyoruz. Ancak hasta açısından koldan yapılan anjiyo daha konforlu. 12 saat kum torbası ayağınızda kımıldamadan yatmakzorunda kalmıyorsunuz. Ä°ÅŸlem esnasında ortaya çıkabilecek problemler koldan yapılan anjiyodan daha az. Hastalara bunları anlattığımızda zaten doÄŸrudan bilekten anjiyo yöntemini tercih ediyorlar. Artık bu yöntem daha ön plana geçmiÅŸ durumda. Türkiye’de bunu yapabilen çok merkez yok. Bu konuda dünyada da Türkiye’de de Sakarya Üniversitesi önde diyebiliriz. SAÜ Tıp Fakültesi Kardiyoloji KliniÄŸi dünyanın sayılı merkezleri ile yarışıyor artık” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

 

KAYNAK: SAÜ Ä°LKO