Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Perinatoloji Bilim Dalı ile Türkiye Maternal Fetal Tıp ve Perinatoloji DerneÄŸi Marmara Çalışma grubu tarafından “Postpartum (DoÄŸum Sonrası) Kanamalar Sempozyumu” düzenlendi. SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde 24 Nisan Pazar günü gerçekleÅŸen sempozyuma Sakarya, Kocaeli, Düzce, Bolu ve Ä°stanbul’dan çok sayıda kadın doÄŸum uzmanı, ebe ve hemÅŸire katıldı. Merhum Perinatoloji hocası Prof. Dr. Hayri ErmiÅŸ’in anısına düzenlenen ve doÄŸum sonrası kanamalar konusunun tüm detayları ile tartışıldığı sempozyum, SAÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Akdemir, Maternal Fetal Tıp ve Perinatoloji DerneÄŸi BaÅŸkanı Prof. Dr. Recep Has ve sempozyum sorumlusu Prof. Dr. Selçuk Özden’in açılış konuÅŸmaları ile baÅŸladı. SAÜ Tıp Fakültesi Perinatoloji Bilim Dalı BaÅŸkanı Prof. Dr. Selçuk Özden, konuÅŸmasında doÄŸum sonrası kanamaların dünya boyutunda anne ölümlerinin önde gelen üç nedeni olan kanama, hipertansiyon ve tromboembolinin en önemlisi olduÄŸunu belirtti. Anne ölümlerinin çoÄŸunun uygun tıbbi yaklaşımlarla önlenebildiÄŸine dikkat çeken Prof. Dr. Selçuk Özden, ÅŸunları kaydetti: “DoÄŸum sonrası kanamaya baÄŸlı anne ölüm oranı, ülkelerin geliÅŸmiÅŸlik derecesini gösteren önemli bir kriter olarak kabul edilmiÅŸtir. Anne ölümü küresel bir sorun olup, 2015 yılında yaklaşık 303 bin anne ölümü olduÄŸu tahmin edilmektedir. Anne ölüm oranı (maternal mortality rate) yüz bin doÄŸumda oluÅŸan anne ölüm sayısı olarak ifade edilir. Bu oran geliÅŸmiÅŸ ülkelerde düÅŸük iken, geliÅŸmekte olan ülkelerde çok yüksektir. Anne ölüm oranı Nijerya’da yüz binde 814 iken, Ä°ngiltere’de 9, Ä°sviçre’de 4’dür.
Sakarya’da anne ölüm oranı azaldı
Anne ölüm oranı Türkiye ortalaması yüz binde 16’dır. Sakarya ilinin anne ölüm oranı ise yüz binde 7 olup, Türkiye ortalamasının çok altındadır. Ä°ngiltere ve Ä°sviçre oranlarına yakın deÄŸerlerdedir. Sakarya ili anne ölüm oranı en yüksek illerden biri iken, son 5 yıldır anne ölüm oranında çok önemli azalma saÄŸlanmıştır. Üstelik son 3 yılda doÄŸum sonrası kanama nedeni ile ilimizde anne ölümü oluÅŸmamıştır. Kanama dışı nedenlere baÄŸlı oluÅŸan anne ölümleri trafik kazası, zehirlenme, tromboemboli gibi doÄŸum ilgili olmayan dolaylı ve tesadüfi nedenlere baÄŸlı ölümlerdir.
Tedavi bir ekip iÅŸidir
Sakarya ilinde kanamaya baÄŸlı anne ölümlerinin azalmasında Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi EÄŸitim ve AraÅŸtırma Hastanesi büyük katkı saÄŸlamıştır. DoÄŸum sonrası kanama tedavisi bir ekip iÅŸidir. Çok sayıda anne doÄŸum sonrası kanamaya baÄŸlı ölümden baÅŸarılı bir ekip çalışması ile kurtarılmıştır. DoÄŸum sonrası anne ölümlerinin azaltılmasında ekipteki kadın doÄŸum hekiminin cerrahi becerisi kadar, hasta nakli, anestezi ve ameliyathane ekibi, postoperatif yoÄŸun bakım ekibi, hemÅŸire bakımı, kan bankası ekibi ve idari kadrolar da büyük önem taşımaktadır.
Yeterli donanıma sahibiz
Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi EÄŸitim ve AraÅŸtırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve DoÄŸum Anabilim dalı olarak kanama riski olan tüm gebeleri kabul etmeye ve tedavisi etmek için yeterli donanıma sahibiz. Hastanemize sadece Sakarya ili ve ilçelerinden deÄŸil, çevre illerimiz olan Düzce, Bolu, Zonguldak, Bilecik, Kocaeli ve hatta Ä°stanbul’dan hasta nakli olmaktadır. DoÄŸum sonrası kanamaya yaklaşım konusunda ekip olarak çok duyarlıyız. Prensip olarak kanamalı hiçbir gebeyi geri çevirmiyoruz ve baÅŸka bir merkeze sevk etmiyoruz. Yeni doÄŸan bebeklerimizin doÄŸum sonrası kanama nedeniyle annesiz kalmaması için elimizden geleni yaptık, daha iyisini yapmaya çalışıyoruz ve yapacağız.”
Kaynak: SAÜ HABER