Ana Sayfa
Duyurular
Karotis Hastalıklarında Girişimsel Tedavi Kursu Yapıldı

KAROTİS HASTALIKLARINDA GİRİŞİMSEL TEDAVİ KURSU YAPILDI

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Tıp Fakültesi’nde canlı yayın destekli uygulamalı ‘Karotis Hastalıklarında GiriÅŸimsel Tedavi Kursu’ düzenlendi.

Kardiyoloji Anabilim Dalı öÄŸretim üyeleri tarafından 30 Nisan Cumartesi günü gerçekleÅŸtirilen "Karotis Hastalıklarında GiriÅŸimsel Tedavi" konulu sempozyum, 2013’ten bu yana düzenleniyor.

Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Akdemir, yalnızca karotis hastalıklarının teÅŸhis ve tedavisi üzerine düzenlenen sempozyumun benzerinin olmadığına dikkat çekerek ÅŸunları söyledi: “Karotis hastalıkları üzerine düzenlediÄŸimiz ve 4 yıldır devam eden sempozyumumuzun her geçen gün marka deÄŸeri artmaktadır. Kursun özelliÄŸi katılımcılara iÅŸlemi yaparak ve yaptırarak belki de ilk tecrübelerinin kazandırılmasıdır. Bunun yanında son derece deneyimli öÄŸretim üyelerimiz kendi vakalarımız üzerinde katılımcılara iÅŸlemlerin tanı, tedavi endikasyonu, iÅŸlem kontrendikasyonları, komplikasyonları ve komplikasyonların çözüm yollarını anlatıldı. Bu sene ilk kez kateter laboratuarından toplantı salonuna canlı yayın sistemi denendi ve baÅŸarılı oldu.”

Kardiyoloji Anabilim Dalı BaÅŸkanı Prof. Dr. Hüseyin Gündüz de kursun canlı yayınlandığını belirterek ÅŸunları ifade etti:

"Türkiyenin dört bir yanından davet ettiÄŸimiz 50 kadar kardiyoloji uzmanı veya hocasına uygulamalı bir kurs olarak düzenledik. Kursta Tıp Fakültesi Merkez Hastanesi Anjiyo Laboratuvarı’na ve Kongre Salonu’na bir canlı yayın sistemi kurduk. SaÄŸlık Bakanlığının iznini alarak, Türk Kardiyoloji DerneÄŸi, Astra Zeneca firmasının sponsorluÄŸunda ve Bayer firmasının desteÄŸinde gerçekleÅŸen kursta yapılan tebliÄŸleri ayrıca bir kitapçık olarak da bastıracağız.”

Kursa tıp fakültesi öÄŸrencilerinin de katıldığı belirten Prof. Dr. Gündüz “Katılımcıların yarısını ameliyat odasında iki hocanın yanına yardımcı olarak aldık. Kalanlar da salondan interaktif sorularla operasyonu izlediler ve sorular sordular. 3 kamera ile adım adım uygulamalı eÄŸitimler yapıldı. Prof. Dr. Mustafa SaÄŸlam, Doç. Dr. Ahmet Arif Yalçın, Doç. Dr. Mehmet Ertürk, Doç. Dr. Faruk ErtaÅŸ, Uzm. Dr. Yüksel AÄŸca gibi önemli isimlerden oluÅŸan dış katılımla gerçekleÅŸen kursumuzda, Melike Akçaalan, Doç. Dr. Yasemin Gündüz, Yrd. Doç. Dr. Neslihan Aybala Alagöz, Yrd. Doç. Dr. Alper Karacan, Yrd. Doç. Dr. Bülent Vatan bierer tebliÄŸle, Prof. Dr. Harun Kılıç ve Prof. Dr. Ersan Tatlı hem anjiyografi kateter salonundan canlı yayında operasyon eÄŸitimi ve hem de teorik tebliÄŸlerde bulundular. Kursumuz son derece baÅŸarılı bir ÅŸekilde tamamlandı ve tüm katılımcılar memnuniyetlerini ifade ederek bu eÄŸitimin tekrar yapılmasını istediler” diye konuÅŸtu.

Kurs, Kardiyoloji anabilim dalı yönetiminde, Radyoloji, Anatomi ve Nöroloji anabilim dallarından öÄŸretim üyelerinin sözlü ve uygulamalı tebliÄŸleriyle tamamlandı. Kursun sonunda katılımcılara sertifika verildi.

Karotis Hastalığı Nedir?

Karotis (ÅŸahdamar) hastalığı, beyni besleyen karotis damarının daralması ya da tıkanmasıdır. Karotis hastalığı felç ya da inmenin en önemli nedenidir. Karotis hastalığı en sık damar sertliÄŸinden (ateroskleroz) kaynaklanır. Karotis hastalarının çoÄŸunda kalp damarlarının ya da bacak damarlarının hastalığı bulunur. Karotiste darlık oluÅŸtuÄŸunda darlığın üzerindeki pıhtıların ya da darlığın içeriÄŸinin beyine gitmesi ve beyinin ince damarlarını tıkayıp oksijensiz kalan beyin hücrelerinin ölümü gerçekleÅŸir. Bir diÄŸer sorun ise karotisin daralıp sonunda tıkanmasıdır. Bu durumda beyinin o tarafı beslenemediÄŸi için ciddi sonuçlara neden olur.