Ana Sayfa
Duyurular
Inspırıng Talks 8 "prof. Dr. Ersan Tatlı"

INSPIRING TALKS 8 "Prof. Dr. Ersan TATLI"

Tıkalı Kalp Damarı Tedavisinde Ameliyat Tek Çözüm DeÄŸil

 

Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı öÄŸretim üyesi Prof. Dr. Ersan Tatlı, tam tıkalı kalp damarlarının tedavisinde ameliyatın tek çözüm olmadığını, ameliyata alternatif olarak yeni teknolojik yöntemler geliÅŸtirildiÄŸini söyledi.

Tıp Fakültesi’nde düzenlenen bir konferansta konuÅŸan Ersan Tatlı, anjiyo sonrasında kalp damarlarından en az biri veya daha fazlası tam tıkalı olarak bulunan ve ameliyattan baÅŸka çare olmadığı söylenen hastalara yönelik yeni teknikler geliÅŸtirildiÄŸini söyledi. Tatlı, “EÄŸer ÅŸeker hastası deÄŸilseniz, diyalize girmiyor ve böbrek yetmezliÄŸiniz yoksa, kalbinizin pompalama fonksiyonu da normal  ise o zaman ameliyat kararını gözden geçirmek gerekebilir” dedi.

Ameliyata  alternatif olarak tam tıkalı damarları açmak için yeni teknolojik yöntemlerin geliÅŸtirildiÄŸini söyleyen Tatlı, “Bu yöntem tam tıkalı damarlarda özel bir takım malzemeler kullanılarak yapılabilen bir iÅŸlem. Tıp camiasında CTO (kronik total oklüzyon iÅŸlemi) olarak bilinmekte. Normal stent takma iÅŸlemi ile benzer bir iÅŸlem, ancak iÅŸlem süresi biraz daha uzun. Yaklaşık yüzde 90 oranında baÅŸarı saÄŸlanabiliyor. Ehil ellerde bu oran biraz daha iyi görünebiliyor. Biz kendi kliniÄŸimizde bu alanda kendini geliÅŸtirmiÅŸ ehil ellerden oluÅŸan bir ekiple bu iÅŸlemleri uygulamaktayız” ifadelerini kullandı.

Her gördükleri tam tıkalı damarı açmanın bir fayda getirmeyeceÄŸini kaydeden Tatlı, ÅŸöyle devam etti: “Tam tıkalı damarın beslediÄŸi alanda canlı hücre varsa, o damarı açmak hastaya fayda saÄŸlar. Aksi takdirde o damarı açmanın bir anlamı olmaz. Bu aynı ÅŸuna benzer; evde çürümüÅŸ bir çiçeÄŸiniz var, her gün sulasanız da tekrardan canlanır mı? Tabi ki canlanmaz. Ä°ÅŸte bizim dediÄŸimiz de aynen buna benziyor. Tam tıkalı damarın beslediÄŸi alanda canlı hücre olmalı ki, damarı açtığımızda o bölge tekrardan hareket kazanarak kalbin pompalama fonksiyonuna katkıda bulunsun.”

Canlı hücre varlığını belli ÅŸekillerde anlaşılabileceÄŸini dile getiren Tatlı, “Hastanın göÄŸüs aÄŸrısının varlığı, canlılık olduÄŸunu gösterebilir. Bunun dışında kalp sintigrafisi, positron emiyon tomografi (PET), dobutamin stress ekokardiyografi gibi tetkiklerde canlı hücre tespiti için kullandığımız yöntemlerdir” diye konuÅŸtu.

Tam tıkalı damarı açmamamın ileriki dönemlerde belli rahatsızlıklara sebebiyet vereceÄŸini aktaran Tatlı, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü: “EÄŸer canlı hücre olmasına raÄŸmen tıkalı damarı açmazsak, ilerleyen dönemde kalp yetmezliÄŸi denen tablo geliÅŸebilir. Yani, ilk baÅŸlarda yürümekle ya da iÅŸ yapmakla çabuk yorulma, sonraları istirahatte dahi rahat nefes alamama, bacaklarda ÅŸiÅŸme, geceleri rahat uyuyamama gibi ÅŸikâyetler geliÅŸir. Bazen de ciddi ritim bozuklukları bu tabloya eÅŸlik eder. Teknolojideki geliÅŸmeler her alanda olduÄŸu gibi saÄŸlık alanında da hızla ilerliyor. Sistem eskinin aksine, cerrahiye gereksinim kalmadan küçük kesilerle tedaviden yana gibi görünmeye baÅŸladı.”

Kaynak: Haber SAÜ

FotoÄŸraflar