Ana Sayfa
Duyurular
Saüeah Kapalı Kalp Ameliyatında İddialı!

SAÃœEAH KAPALI KALP AMELÄ°YATINDA Ä°DDÄ°ALI!

Yurt dışından uzman ekip gelmeden yapılamayan kapalı kalp ameliyatı, artık Sakarya Üniversitesi EÄŸitim ve AraÅŸtırma Hastanesi (SAÜEAH) doktorları tarafından yapılabilecek.

Türkiye'de kapalı kalp kapak ameliyatı farklı kliniklerde yurt dışından gelen uzmanlar tarafından yapılıyor olsa da merkez olarak yapılabilen bir klinik bulunmuyordu. Uzmanlar eÅŸliÄŸinde 16 kez 'çalışan kalpte mitral kapak tamiri' ameliyatına giren Sakarya Üniversitesi EÄŸitim ve AraÅŸtırma Hastanesi doktorları, son 4 ameliyatın ise uygulayıcısı oldu. Gözlemcilerin verdiÄŸi olumlu rapor doÄŸrultusunda SAÜEAH yakın zaman içerisinde ameliyatların Türkiye uygulayıcısı olacak ve kapalı kalp ameliyatının yapılabilmesi için artık yurt dışından doktor gelmesine gerek kalmayacak. Çalışır kalpte kapak ameliyatı Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı ÖÄŸretim Üyesi Doç. Dr. Ä°brahim Kara, "Biz açık ameliyatlardan artık kalp ile ilgili kapalı ameliyatlar veya çok küçük kesiler de hastanın göÄŸüs kemiÄŸini açmadan, kalp ve akciÄŸerini durdurmadan bu tür ameliyatlar yapıyoruz. Kapak ameliyatlarını biz ÅŸuan meme altından yaklaşık bir 4 santimetrelik kesi ile kalbi durdurmadan, kalp, akciÄŸer makinesi dediÄŸimiz cihazı kullanmadan kalp çalışırken yapıyoruz" dedi.

SAÜEAH Türkiye uygulayıcısı olacak Kapalı kapak ameliyatlarının Türkiye'de merkez olarak yapan bir yer olmadığını ifade eden Kara, "Bu iÅŸlemin yapılabilmesi için yurt dışından uygulayıcılar geliyor. Bizim içinde bu söz konusuydu artık biz uygulayıcı olmadan bu ameliyatları yapabilir durumdayız. Åžuan yurt dışından bu iÅŸ için yapabilir onayını sözel olarak aldık, önümüzdeki ay inÅŸallah bunun yazılı onayını alacağız. Yani artık yurt dışından bir ekip gelmesine gerek kalmayacak. ÖrneÄŸin Ä°stanbul'da bir vaka çıktığında yurt dışından bir ekip geliyordu ancak biz bu uygulayıcılığı önümüzdeki ay aldığımızda biz uygulayıcı olarak gideceÄŸiz" diye konuÅŸtu. Kapalı kalp kapak ameliyatı olan Murat Yavuz ve Musa TaÅŸkan isimli hastalar ise 4 gün içerisinde taburcu olarak normal yaÅŸamlarına geri döndü.

Kaynak: MEDYABAR

FotoÄŸraflar