SAKARYA’DA BÄ°R Ä°LK PARKÄ°NSONDA YENÄ° BÄ°R TEDAVÄ° YÖNTEMÄ° OLAN DUODOPA UYGULAMALASI TIP FAKÜLTESÄ° BÜNYESÄ°NDE BAÅžLADI.
Sakarya Üniversitesi EÄŸitim ve AraÅŸtırma Hastanesi Nöroloji KliniÄŸinden Dr. ÖÄŸr. Üyesi YeÅŸim GÜZEY ARAS ve Gastroenteroloji KliniÄŸinden Dr. ÖÄŸr. Üyesi Ahmet Tarık EMÄ°NLER’in başını çekitiÄŸi bir ekip tarafından ilk defa uygulanan bir tedavi yöntemi ile yaklaşık 10 yıldır parkinson hastalığı olan ve son 1 yıldır eÅŸinin yardımı olamadan tek başına yürüyemeyen hasta C.U saÄŸlığına kavuÅŸtu.
Konu ile ilgili açıklama yapan Nöroloji KliniÄŸinden Dr. YeÅŸim GÜZEY ARAS ‘’Parkinson kronik, yavaÅŸ ilerleyen bir hastalıktır. Beyinde %70 oranında hücre kaybına neden olur. Hastalık genetik ve çevresel etkenlerle ortaya çıkar. 65 yaÅŸ ve üzerinde her 100 kiÅŸiden birinde görülür. Toplumun yaÅŸlanması ile birlikte her geçen gün hasta sayısı artmaktadır. Hastalığın ilk bulguları tek elde baÅŸlayan titreme, hareketlerde yavaÅŸlama, yüz ifadesinde donuklaÅŸma, yürümede bozulmadır. Tedavide kullanılan ilaçlar baÅŸlangıçta hastaların ellerde titreme ve yürümede bozulma ÅŸikayetlerini tama yakın düzeltse de zaman içerisinde hastalık ilerlemeye devam etmektedir. Bu durumdaki hastalara ilaç tedavisi yanında cihaz destekli tedaviler dediÄŸimiz bir pompa yardımı ile göbekten ilaç uygulaması, halk arasında beyin pili olarak adlandırılan DBS ve bizim bugün hastamıza uyguladığımız DUODOPA tedavisi uygulamaları mevcuttur.Hastamız hastanemiz Hareket Bozuklukları ve Parkinson PolikliniÄŸine hareketlerinin yavaÅŸladığını ve son 1 yıldır eÅŸinin desteÄŸi ile yürüyebildiÄŸini söyleyerek baÅŸvurdu. Daha sonra hasta yatırılarak ayrıntılı olarak deÄŸerlendirildi. Hasta için en uygun tedavinin DUODOPA olduÄŸuna karar verildi. Kendisine ve eÅŸine yapılacak iÅŸlem ile ilgili ayrıntılı bilgi verildi.
Gastroenteroloji KliniÄŸinden Dr. Ahmet Tarık EMÄ°NLER DUODAPA’nın perkütan endoskopik gastrojejunostomi adı verilen bir sistem ile uygulandığını bu sistemin mideye yerleÅŸtirilen bir ucu bağırsaklara uzatılan bir ucu dışarıda bırakılan tüp aracılığı ile yapıldığını ve dışarıda bırakılan uca bir pompa takılarak DUODOPA’nın gün boyunca hastanın bağırsaklarına bu sistem yardımı ile verildiÄŸini ve günde 10-15 kez ilaç içmek zorunda kalan hastaların bu sayede içtiÄŸi ilaçların bir çoÄŸundan kurtulduÄŸunu ve iÅŸlemden 3-4 gün sonra hastanın evine taburcu edildiÄŸini söyledi.
Hastanın iÅŸlemden hemen sonra tek başına yürüyebildiÄŸini belirten Dr. YeÅŸim GÜZEY ARAS hasta ve eÅŸinin duyduÄŸu mumnuniyeti belirtti.