Cerrahi Tıp Bilimleri
Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı

DERSLER      DUYURULAR    HABERLER.     PROJELER      EĞİTİM REHBERİ .

BİLİM DALLARI      GALERİ

Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Kliniği 2011 yılında Prof. Dr. Mehmet Güven tarafından kurulmuştur.

Kliniğimizde Yapılan İşlemler Verilen Hizmetler:

Kliniğimizde günde ortalama 7 poliklinikte yaklaşık 500 hasta muayene edilmekte ve her gün 2 ameliyat masasında yılda ortalama 2500 ameliyat yapılmaktadır. Bunların dışında Anabilim Dalımız tarafından rutin KBB muayenesi dışında randevulu olarak;

• Baş-Boyun Cerrahisi Polikliniği
  • Nörotoloji ve Denge Polikliniği
  • Ses-Yutma Bozuklukları Polikliniği de yapılmaktadır.
  • İmplant Polikliniği

KliniğimizinTeknolojik ve Laboratuvar İmkanları:

Polikliniklerimizde toplamda 3 adet endoskopi ünitesi ve 2 adet mikroskop bulunmaktadır.

Aynı zamanda servisimizde uyku apnesi tanısında kullanılan poligrafi testi de yapılmaktadır.

İşitme değerlendirmesi için klasik odyometri testleri yanında çocuk odyometrisi, ABR ve Otoakustik emisyon testleri de yapılabilmektedir. Ayrıca vestibüler değerlendirme için Videonistagmografi, Video Head Impulse test, VEMP test gibi laboratuvar testleri yapılabilmektedir.

Kulak Hastalıkları (OTOLOJİ)

İlimizin referans merkezi olarak çalışmakta olan kliniğimizde her türlü otolojik cerrahi girişimler yapılmaktadır. Kulak ile ilişkili tüm hastalıkların tanı ve tedavisi gerekli ileri cerrahilerle birlikte gerçekleştirilmektedir. İşitme kayıpları açısından Sakarya ilinde referans merkezi olan kliniğimizde detaylı işitme değerlendirmeleri yapılmaktadır. Doğuştan veya sonradan gelişen, işitme cihazı ile giderilemeyen işitme kayıplarında, işitme kaybının şekline göre aktif ve pasif kemik yolu implant uygulamaları, Koklear İmplantasyon (biyonik kulak) gibi ileri işitme teknolojileri uygulanmakta ve sonrasındaki süreçte gerekli eğitimler verilmektedir. Ayrıca yenidoğan işitme taramasının etkin olarak yapıldığı kliniğimizde çocuk odyometri ünitesi de mevcuttur. Denge problemlerinin tanısına yönelik ileri vestibüler testler olan videonistagmografi (VNG), Video head impulse test (VHİT) ve VEMP testleri de yapılmaktadır. Baş dönmesi şikâyeti ile başvuran hastalarımızın tanı ve tedavisi için gerekli tetkik ve işlemler, BaşDönmesi ve Denge Merkezimizde yapılmaktadır.

Burun ve Paranazal Sinüs Hastalıkları (RİNOLOJİ)

Alerjik rinit, burun kemiği eğriliği (septum deviasyonu), sinüzit, nazal polip (burun eti), burun tıkanıklığı yapan hastalıklar ve burun ve sinüslerin tümörleri gibi burun hastalıklarının medikal ve cerrahi tedavileri kliniğimizde uygulanmaktadır.

Boğaz, Ağız Boşluğu ve Yutak Hastalıkları;

Sık karşılaştığımız geniz eti ve bademcik hastalıkları başta olmak üzere, boğaz ve yutağın iltihabi ve tümöral tüm hastalıkları kliniğimizde değerlendirilmekte ve gerekli tedaviler uygulanmaktadır.

Dudaklar, dil, ağız boşluğu, çene kemikleri ve damak bölgesinin hastalıkları, tümör ve kitleleri kliniğimizde değerlendirilmekte ve gerekli tedaviler uygulanmaktadır.

Horlama ve uyku apnesi (uykuda nefes durması) hastalarının gerekli muayeneleri endoskopik bakı ile birlikte kliniğimizde yapılmakta, kliniğimizde bulunan uyku testi (Poligrafi) ile tanısı tam olarak konulmakta, hasta için en uygun olan medikal veya cerrahi tedavi önerilmektedir.

Gırtlak ve Ses Hastalıkları (LARİNGOLOJİ, FONİATRİ)

Gırtlak ve Ses hastalıklarının yönetiminde ilimizde referans merkezi olan Anabilim Dalımız, bünyesinde bulunan Ses, Konuşma ve Yutma Bozuklukları Tanı ve Araştırma Merkezi, bölgemizde en ileri değerlendirmelerin yapılabildiği merkezdir.

Kurumumuzda ses telleri, gırtlak ve yemek borusunun üst kısmının incelenmesine yönelik ileri değerlendirmeler, hastaların ekrandan kendi gözleri ile görebileceği, kayıt altına alınabilen, özellikle ses tellerinin ayrıntılı değerlendirilmesine olanak sağlayan ileri endoskopik ve stroboskopik değerlendirmeler, ses ve konuşma kayıtları, ses analizleri, tedavi öncesi ve sonrası ses terapisi, özellikle ses hastalıklarından korunmaya yönelik teorik ve pratik temel eğitim verilmesinin yanı sıra, gerektiğinde uygun cerrahi yöntemler ile (Ofis uygulamaları, Ses tellerine dolgu ve botoks uygulamaları, lazer cerrahisi gibi) hastalıkların tedavisi ve sonrasında rehabilitasyonu yapılmaktadır.

Bunların dışında iş yaşamında sesini aktif olarak kullanan meslek gruplarının (ses icracıları, oyuncular, din görevlisi, öğretmenler, çağrı merkezi çalışanları, iş adamları, doktorlar, avukatlar vb.) ses sağlıklarının, hastalıklar oluşmadan korunmasına yönelik teorik ve pratik temel ses eğitim programı da bölümümüz tarafından verilmektedir.

Baş Boyun Cerrahisi

Anabilim Dalımız Baş Boyun Bölgesi tümör ve kitleleri konusunda geniş bir tecrübe ve bilgi birikimine sahiptir. Larenks (Gırtlak) tümörleri/kitleleri, boyun kitleleri (iyi ya da kötü huylu), baş boyun bölgesinin cilt tümörleri, dudak, dil, ağız içi ve boğaz tümörleri/kitleleri, burun ve sinüs tümörleri, tiroid bezi kanserleri, boyun diseksiyonları (Lenf bezlerinin temizlenmesi), tükürük bezi (Parotis ve Submandibular bez) kitleleri/tümörleri gibi tüm baş Boyun hastalıkları uzun yıllardır başarılı bir şekilde kliniğimizde tedavi edilmektedir.

Tüm bu hastalıkların gerekli cerrahileri gerçekleştirilmekte, Endolarengeal Lazer cerrahileri (Ağız içinden gırtlak tümörlerinin çıkarılması), sinir monitörizasyonu ve rekonstrüksiyonlar gibi ileri cerrahi işlemler de Anabilim Dalımız tarafından gerçekleştirilmektedir.

Kliniğimizin akademik performansı ve hedeflerimiz:

Kliniğimizce SCI-E indekslerince taranan dergilerde yılda ortalama 8 adet bilimsel yayın yapılmaktadır. Bunun dışında yine yılda ortalama yaklaşık 8 adet yurtiçi yayın yapılmaktadır. Ayrıca kliniğimizde şimdiye kadar 4’ü ulusal biri uluslararası düzeyde alınmış ödüllü çalışmalar yapılmıştır. Hedeflerimiz bu sayıların artırılarak devam ettirilmesidir.