Ana Sayfa
Cerrahi Tıp Bilimleri
Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı
Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı

Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı

     DERSLER      DUYURULAR    HABERLER.     PROJELER      EĞİTÄ°M REHBERÄ° .   

  BÄ°LÄ°M DALLARI      GALERÄ°    

Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun BoÄŸaz Hastalıkları KliniÄŸi 2011 yılında Prof. Dr. Mehmet Güven tarafından kurulmuÅŸtur.

Kliniğimizde Yapılan İşlemler Verilen Hizmetler:

KliniÄŸimizde günde ortalama 7 poliklinikte yaklaşık 500 hasta muayene edilmekte ve her gün 2 ameliyat masasında yılda ortalama 2500 ameliyat yapılmaktadır. Bunların dışında Anabilim Dalımız tarafından rutin KBB muayenesi dışında randevulu olarak;

  • BaÅŸ-Boyun Cerrahisi PolikliniÄŸi
  • Nörotoloji ve Denge PolikliniÄŸi
  • Ses-Yutma Bozuklukları PolikliniÄŸi de yapılmaktadır.
  • Ä°mplant PolikliniÄŸi

KliniğimizinTeknolojik ve Laboratuvar İmkanları:

Polikliniklerimizde toplamda 3 adet endoskopi ünitesi ve 2 adet mikroskop bulunmaktadır.

Aynı zamanda servisimizde uyku apnesi tanısında kullanılan poligrafi testi de yapılmaktadır.

Ä°ÅŸitme deÄŸerlendirmesi için klasik odyometri testleri yanında çocuk odyometrisi, ABR ve Otoakustik emisyon testleri de yapılabilmektedir. Ayrıca vestibüler deÄŸerlendirme için Videonistagmografi, Video Head Impulse test, VEMP test gibi laboratuvar testleri yapılabilmektedir.

Kulak Hastalıkları (OTOLOJİ)

Ä°limizin referans merkezi olarak çalışmakta olan kliniÄŸimizde her türlü otolojik cerrahi giriÅŸimler yapılmaktadır. Kulak ile iliÅŸkili tüm hastalıkların tanı ve tedavisi gerekli ileri cerrahilerle birlikte gerçekleÅŸtirilmektedir. Ä°ÅŸitme kayıpları açısından Sakarya ilinde referans merkezi olan kliniÄŸimizde detaylı iÅŸitme deÄŸerlendirmeleri yapılmaktadır. DoÄŸuÅŸtan veya sonradan geliÅŸen, iÅŸitme cihazı ile giderilemeyen iÅŸitme kayıplarında, iÅŸitme kaybının ÅŸekline göre aktif ve pasif kemik yolu implant uygulamaları, Koklear Ä°mplantasyon (biyonik kulak) gibi ileri iÅŸitme teknolojileri uygulanmakta ve sonrasındaki süreçte gerekli eÄŸitimler verilmektedir. Ayrıca yenidoÄŸan iÅŸitme taramasının etkin olarak yapıldığı kliniÄŸimizde çocuk odyometri ünitesi de mevcuttur. Denge problemlerinin tanısına yönelik ileri vestibüler testler olan videonistagmografi (VNG), Video head impulse test (VHÄ°T) ve VEMP testleri de yapılmaktadır. BaÅŸ dönmesi ÅŸikâyeti ile baÅŸvuran hastalarımızın tanı ve tedavisi için gerekli tetkik ve iÅŸlemler, BaÅŸDönmesi ve Denge Merkezimizde yapılmaktadır.

Burun ve Paranazal Sinüs Hastalıkları (RÄ°NOLOJÄ°)

Alerjik rinit, burun kemiÄŸi eÄŸriliÄŸi (septum deviasyonu), sinüzit, nazal polip (burun eti), burun tıkanıklığı yapan hastalıklar ve burun ve sinüslerin tümörleri gibi burun hastalıklarının medikal ve cerrahi tedavileri kliniÄŸimizde uygulanmaktadır.

Boğaz, Ağız Boşluğu ve Yutak Hastalıkları;

Sık karşılaÅŸtığımız geniz eti ve bademcik hastalıkları baÅŸta olmak üzere, boÄŸaz ve yutağın iltihabi ve tümöral tüm hastalıkları kliniÄŸimizde deÄŸerlendirilmekte ve gerekli tedaviler uygulanmaktadır.

Dudaklar, dil, ağız boÅŸluÄŸu, çene kemikleri ve damak bölgesinin hastalıkları, tümör ve kitleleri kliniÄŸimizde deÄŸerlendirilmekte ve gerekli tedaviler uygulanmaktadır.

Horlama ve uyku apnesi (uykuda nefes durması) hastalarının gerekli muayeneleri endoskopik bakı ile birlikte kliniÄŸimizde yapılmakta, kliniÄŸimizde bulunan uyku testi (Poligrafi) ile tanısı tam olarak konulmakta, hasta için en uygun olan medikal veya cerrahi tedavi önerilmektedir.

Gırtlak ve Ses Hastalıkları (LARİNGOLOJİ, FONİATRİ)

Gırtlak ve Ses hastalıklarının yönetiminde ilimizde referans merkezi olan Anabilim Dalımız, bünyesinde bulunan Ses, KonuÅŸma ve Yutma Bozuklukları Tanı ve AraÅŸtırma Merkezi, bölgemizde en ileri deÄŸerlendirmelerin yapılabildiÄŸi merkezdir.

Kurumumuzda ses telleri, gırtlak ve yemek borusunun üst kısmının incelenmesine yönelik ileri deÄŸerlendirmeler, hastaların ekrandan kendi gözleri ile görebileceÄŸi, kayıt altına alınabilen, özellikle ses tellerinin ayrıntılı deÄŸerlendirilmesine olanak saÄŸlayan ileri endoskopik ve stroboskopik deÄŸerlendirmeler, ses ve konuÅŸma kayıtları, ses analizleri, tedavi öncesi ve sonrası ses terapisi, özellikle ses hastalıklarından korunmaya yönelik teorik ve pratik temel eÄŸitim verilmesinin yanı sıra, gerektiÄŸinde uygun cerrahi yöntemler ile (Ofis uygulamaları, Ses tellerine dolgu ve botoks uygulamaları, lazer cerrahisi gibi) hastalıkların tedavisi ve sonrasında rehabilitasyonu yapılmaktadır.

Bunların dışında iÅŸ yaÅŸamında sesini aktif olarak kullanan meslek gruplarının (ses icracıları, oyuncular, din görevlisi, öÄŸretmenler, çaÄŸrı merkezi çalışanları, iÅŸ adamları, doktorlar, avukatlar vb.) ses saÄŸlıklarının, hastalıklar oluÅŸmadan korunmasına yönelik teorik ve pratik temel ses eÄŸitim programı da bölümümüz tarafından verilmektedir.

BaÅŸ Boyun Cerrahisi

Anabilim Dalımız BaÅŸ Boyun Bölgesi tümör ve kitleleri konusunda geniÅŸ bir tecrübe ve bilgi birikimine sahiptir. Larenks (Gırtlak) tümörleri/kitleleri, boyun kitleleri (iyi ya da kötü huylu), baÅŸ boyun bölgesinin cilt tümörleri, dudak, dil, ağız içi ve boÄŸaz tümörleri/kitleleri, burun ve sinüs tümörleri, tiroid bezi kanserleri, boyun diseksiyonları (Lenf bezlerinin temizlenmesi), tükürük bezi (Parotis ve Submandibular bez) kitleleri/tümörleri gibi tüm baÅŸ Boyun hastalıkları uzun yıllardır baÅŸarılı bir ÅŸekilde kliniÄŸimizde tedavi edilmektedir.

Tüm bu hastalıkların gerekli cerrahileri gerçekleÅŸtirilmekte, Endolarengeal Lazer cerrahileri (Ağız içinden gırtlak tümörlerinin çıkarılması), sinir monitörizasyonu ve rekonstrüksiyonlar gibi ileri cerrahi iÅŸlemler de Anabilim Dalımız tarafından gerçekleÅŸtirilmektedir.

Kliniğimizin akademik performansı ve hedeflerimiz:

KliniÄŸimizce SCI-E indekslerince taranan dergilerde yılda ortalama 8 adet bilimsel yayın yapılmaktadır. Bunun dışında yine yılda ortalama yaklaşık 8 adet yurtiçi yayın yapılmaktadır. Ayrıca kliniÄŸimizde ÅŸimdiye kadar 4’ü ulusal biri uluslararası düzeyde alınmış ödüllü çalışmalar yapılmıştır. Hedeflerimiz bu sayıların artırılarak devam ettirilmesidir.


 
 

FotoÄŸraflar