Sakarya’da Bir İlk Parkinsonda Yeni Bir Tedavi Yöntemi

SAKARYA’DA BİR İLK PARKİNSONDA YENİ BİR TEDAVİ YÖNTEMİ

SAKARYA’DA BİR İLK PARKİNSONDA YENİ BİR TEDAVİ YÖNTEMİ OLAN DUODOPA UYGULAMALASI TIP FAKÜLTESİ BÜNYESİNDE BAŞLADI.

Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Kliniğinden Dr. Öğr. Üyesi Yeşim GÜZEY ARAS ve Gastroenteroloji Kliniğinden Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Tarık EMİNLER’in başını çekitiği bir ekip tarafından ilk defa uygulanan bir tedavi yöntemi ile yaklaşık 10 yıldır parkinson hastalığı olan ve son 1 yıldır eşinin yardımı olamadan tek başına yürüyemeyen hasta C.U sağlığına kavuştu.

Konu ile ilgili açıklama yapan Nöroloji Kliniğinden Dr. Yeşim GÜZEY ARAS ‘’Parkinson kronik, yavaş ilerleyen bir hastalıktır. Beyinde %70 oranında hücre kaybına neden olur. Hastalık genetik ve çevresel etkenlerle ortaya çıkar. 65 yaş ve üzerinde her 100 kişiden birinde görülür. Toplumun yaşlanması ile birlikte her geçen gün hasta sayısı artmaktadır. Hastalığın ilk bulguları tek elde başlayan titreme, hareketlerde yavaşlama, yüz ifadesinde donuklaşma, yürümede bozulmadır. Tedavide kullanılan ilaçlar başlangıçta hastaların ellerde titreme ve yürümede bozulma şikayetlerini tama yakın düzeltse de zaman içerisinde hastalık ilerlemeye devam etmektedir. Bu durumdaki hastalara ilaç tedavisi yanında cihaz destekli tedaviler dediğimiz bir pompa yardımı ile göbekten ilaç uygulaması, halk arasında beyin pili olarak adlandırılan DBS ve bizim bugün hastamıza uyguladığımız DUODOPA tedavisi uygulamaları mevcuttur.Hastamız hastanemiz Hareket Bozuklukları ve Parkinson Polikliniğine hareketlerinin yavaşladığını ve son 1 yıldır eşinin desteği ile yürüyebildiğini söyleyerek başvurdu. Daha sonra hasta yatırılarak ayrıntılı olarak değerlendirildi. Hasta için en uygun tedavinin DUODOPA olduğuna karar verildi. Kendisine ve eşine yapılacak işlem ile ilgili ayrıntılı bilgi verildi.

Gastroenteroloji Kliniğinden Dr. Ahmet Tarık EMİNLER DUODAPA’nın perkütan endoskopik gastrojejunostomi adı verilen bir sistem ile uygulandığını bu sistemin mideye yerleştirilen bir ucu bağırsaklara uzatılan bir ucu dışarıda bırakılan tüp aracılığı ile yapıldığını ve dışarıda bırakılan uca bir pompa takılarak DUODOPA’nın gün boyunca hastanın bağırsaklarına bu sistem yardımı ile verildiğini ve günde 10-15 kez ilaç içmek zorunda kalan hastaların bu sayede içtiği ilaçların bir çoğundan kurtulduğunu ve işlemden 3-4 gün sonra hastanın evine taburcu edildiğini söyledi.

Hastanın işlemden hemen sonra tek başına yürüyebildiğini belirten Dr. Yeşim GÜZEY ARAS hasta ve eşinin duyduğu mumnuniyeti belirtti.