Ana Sayfa
Etik Kurul
Sağlık Bilimleri Bilimsel Araştırmaları Etik Kurulu

Sağlık Bilimleri Bilimsel Araştırmaları Etik Kurulu

Doldurulacak evrak numaralarına göre hangi evrakta nelere dikkat edilmesi gerektiÄŸi bu notlarda anlatılmıştır.

  1. BaÅŸvuru Dilekçesi: Sorumlu araÅŸtırmacı olarak tez çalışmalarında danışman hocanın adı yazılacaktır. Yardımcı araÅŸtırmacı ise tez çalışmasını yapan asistan hekimdir. Tez çalışmasına bir uzman hekim de eÅŸlik ediyorsa onun adı da 2.yardımcı araÅŸtırmacı olarak yazılacaktır.
  2. BaÅŸvuru Formu: -ARAÅžTIRMANIN GENEL NÄ°TELİĞİ kısmında geriye dönük Retrospektif veya ileriye yönelik Prospektif ilaç dışı çalışma olduÄŸu kesinlikle iÅŸaretlenmelidir. Retrospektif çalışmalarda Amaçlar veya yöntemler kısmında; Örnek: 01/01/2010 ile 31/12/2024 tarihleri arasında çekilen tomografi sonuçları, Ultrason sonuçları, alınan kan örnekleri vb mutlaka geriye dönük tarihler belirtilmelidir. Anlatım dili ise hangisini içeriyorsa; geriye dönük veya gelecek ile ilgili kullanılmalıdır. Öngörülen çalışma süresi baÅŸlığı altındaki baÅŸlangıç tarihi mutlaka etik kurul baÅŸvuru tarihinden sonra olmalıdır. Örnek: Mayıs ayında baÅŸvuru yapılıyor ise BaÅŸlama tarihi: 10 Haziran 2024 yazılmalı.
  3. Taahhütname: Tüm araÅŸtırmacılar imzalayacaktır.
  4. Helsinki Bildirgesi: Tüm araÅŸtırmacılar her sayfayı imzalayacaktır.
  5. ÖzgeçmiÅŸ Formu: Tüm araÅŸtırmacılar için ayrı ayrı özgeçmiÅŸ formu hazırlanacaktır. Her bir sayfası özgeçmiÅŸ formu sahibi araÅŸtırmacı tarafından imzalanacaktır.
  6. Literatür: En az 2 adet literatür örneÄŸi koyulacaktır. Her bir sayfasında tüm araÅŸtırıcıların tek tek imzası olacaktır.
  7. Sorumluluk Paylaşım Belgesi: Sorumlu araştırmacı tarafından imzalanacaktır.
  8. AraÅŸtırma Bütçe Formu: Sorumlu araÅŸtırmacı tarafından imzalanacaktır. Gider olarak en azından kırtasiye masrafları (1-G) yazılacaktır. Masraflar için bir destekleyici firma yoksa sorumlu araÅŸtırmacı bölümünün altına parantez içerisinde yazılan “Not: Tüm masraflar tarafımca karşılanacaktır” kısmı kalacaktır; destekleyici firma var ise bu kısım silinmelidir.
  9. Birim Amir Onayı: Sorumlu araÅŸtırmacı ve çalışmanın yapılacağı hastanenin BaÅŸhekimlik veya Fakültede ise Dekanlık tarafından imzalanacaktır.
  10. Gönüllü Olur Formu: Yazan kriterlere göre doldurulacaktır. Sadece retrospektif dosya taramalarında gerekmemektedir.
  11. Gönüllülerin Korunması ve AraÅŸtırmaların Ä°zlenmesi Formu: Sorumlu araÅŸtırmacı tarafından imzalanacaktır.
  12. Ana Bilim Dalı Onayı: Çalışmanın yapılacağı Anabilim Dalı BaÅŸkanlığına imzalanacaktır.

ÖNEMLÄ°:

  • Evraklar bu ÅŸekilde hazırlanıp çıktı alınacak. Her biri maddedeki formlar ayrı ayrı (12 adet) ÅŸeffaf dosyalar içinde olacak ÅŸekilde telli mavi dosyaya konularak teslim edilecektir.
  • Evrakların imzasız word halleri de etik kurul sekreterliÄŸine dosya teslimi yapıldıktan sonra hkonak@sakarya.edu.tr adresine e mail atılacak. (CD’ye gerek yok) Mailin konusuna sorumlu araÅŸtırmacının ismi yazılacak, iç kısmına araÅŸtırmanın adı yazılıp Word dosyaları, bir tek iki adet literatür pdf olarak imzasız ÅŸekilde yüklenip gönderilecektir. Gönderimler kesinlikle Drive üzerinde YAPILMAMALIDIR. Normal mail olarak tek bir mailde yollanmalıdır.,,

SAKARYA ÜNÄ°VERSÄ°TESÄ° SAÄžLIK BÄ°LÄ°MLERÄ° BÄ°LÄ°MSEL ARAÅžTIRMALARI ETÄ°K KURULU YÖNERGESÄ° Ä°ÇÄ°N TIKLAYINIZ

Sekreterya:

Hasan KONAK

Yücel DEMÄ°R

0264 295 3124